“L’Advanced Factories està agafant cada vegada un caire més digital”. Així ha arrencat la presentació de la segona edició de la fira sobre la indústria 4.0 el seu director general, Albert Planas. L’esdeveniment, que se celebrarà del 13 al 15 de març al CCIB - Centre de Convencions Internacional de Barcelona-, tornarà a convertir la ciutat catalana en la capital europea de la innovació pel sector industrial espera superar els 11.000 visitants i presenta Alemanya com a país convidat.
Per ajudar en la transformació de la indústria a casa nostra, el certamen d’enguany es presenta com “una combinació entre l’automatització, per fer les nostres indústries més productives, i la digitalització, que ens fa més competitius. Productivitat i competitivitat al voltant de les maquines, IoT, ciberseguretat, intel·ligència artificial per al món digital que està impactant les indústries”, ha afirmat Planas.
Entre les novetats que s’han presentat en roda de premsa, el director general ha destacat uns premis a la fàbrica del futur en què s’han rebut més de 270 candidatures. Planas ha avançat, així mateix, que, després d’Itàlia el primer any, Alemanya serà el país convidat en aquesta edició. “És una de les tres principals zones industrials del món. Ha estat una feina de mesos per crear una delegació empresarial de Baden Württemberg, empreses alemanyes que seran partners i la Cambra de Comerç Alemanya a Espanya, que portarà els directius dels seus socis industrials amb plantes al país (BASF, Seat, Mercedes)”, ha explicat en la presentació.
A més, també esperen superar el nombre de visitants de l’any passat i arribar als 11.000. La fira acollirà uns 200 expositors, 300 marques, 120 innovacions i visitants de més de 25 nacionalitats.
“Moltes empreses escullen l’Advanced Factories per descobrir les novetats que poden ajudar les seves indústries a ser més competitives”, diu Planas i assegura que “no hi ha cap congrés d’aquestes característiques al sud d’Europa, és una cita que cap industrial del país es pot perdre”.
“No tenim Govern, però el país no para, estem en un moment molt rellevant per a la indústria i les seves exportacions tornen a trencar rècords el 2017, hem d’aprofitar aquest moment”, ha reblat Planas. Segons l’organitzador, per fer front als reptes de futur d’un sector tan important, “ens caldria, com té l’Índia, un ministre d’intel·ligència artificial”, ha afirmat.
Un congrés amb coses a dir
Paral·lelament a la fira se celebra, com l’any passat, l’Industry 4.0 Congress. El seu director, Joan Guasch, ha explicat que en la primera edició “ens vam deixar coses al tinter”. Per aquest motiu, enguany, es concentren quatre temes en tres dies: equips industrials i nous processos de producció (impressió 3D, maquinària industrial, robòtica), tecnologies digitals aplicades a la indústria (realitat virtual, blockchain, big data, IoT, cloud computin, simulació, etc.), personalització del producte i sostenibilitat. En aquests eixos es tractarà sobre economia circular, formació, estàndards, retribució salarial, etc.
En tres escenaris se celebraran 18 conferències i més de 170 ponències sobre automoció, salut, ferroviari, alimentació, aeronàutica i tèxtil.
Més novetats
L’exhibició inclourà la presentació de sis novetats industrials al Factory innovation Theatre. També acollirà l’Industry Startup Forum el segon dia perquè startups puguin entrar en contacte amb corporacions industrials; i s’obre la porta als alumnes de disciplines del ram amb el Taltent Marketplace: “Reunim directors de RRHH per donar a conèixer quins són els perfils i capacitats que busquen incorporar, parlar amb estudiants de quart any i que podran deixar el seu currículum”, ha afirmat Planas.
Un país industrial
La directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, ha acompanyat durant la presentació de l’Advanced Factories. Segons Chacón, “confiem en el futur de la indústria del nostre país i aquesta fira és una bona eina per impulsar-la”.
La directora general ha subratllat que “som un país industrial i ja tenim un 20% del PIB que Europa estableix en la seva estratègia”. Chacón ha volgut fer valdre el Pacte Nacional per a la Indústria, “que neix d’un acord polític i dels agents econòmics i que té un dels seus eixos dedicats a la Indústria 4.0”.
En aquest sentit, la responsable d’Indústria ha alertat que al Govern “ens preocupa, com va tenir la globalització sobre la competitivitat, quines seran les conseqüències d’aquest canvi en la indústria” i per això “hem de dotar i conscienciar la societat, pimes, centres d’educació i alumnes. No volem que hi hagi un buit entre la realitat del mercat i el dia a dia de les empreses. Hem de felicitar iniciatives com les de l’Advanced Factories, perquè professionals i empreses no quedin desbancats del que és la indústria 4.0”.