Què es pot fer des de la gestió de l'aigua per contribuir en la lluita contra l'emergència climàtica? Com pot respondre el sector de manera satisfactòria a les necessitats que té la ciutadania? Agbar va encarregar fa dos anys a 15 experts externs que reflexionessin sobre aquestes i altres preguntes. Aquest dimarts, l'anomenat consell assessor de participació, transparència i acció social d'Agbar presentarà les propostes que han sorgit de la feina feta des de fa mesos en aquest àmbit.
El resultat serà una sèrie de recomanacions per avançar en els reptes del sector de l'aigua, segons ha informat la compañía a través d'un comunicat. Els eixos de feina són tres: l'emergència climàtica, el compromís social i la covid-19 -aquest darrer s'ha afegit a la llista des que va arribar la pandèmia fa just un any-. Pel que fa al repte mediambiental, l'empresa recorda que ha transformat les plantes depuradores en ecofactories, és a dir, unes instal·lacions que reutilitzen el 100% d'aigua, produeixen l'energia que consumeixen i minimitzen la quantitat de residus generats.
El consell assessor ha contribuït a impulsar-la, a més de promoure la creació d'un hub sobre coneixement de l'aigua a Barcelona. Amb aquest, l'objectiu és generar ocupació i implicar tots els actors i sectors en un procés de cocreació que inclogui Barcelona com a peça clau. A més, s'està impulsant un pacte social basat en la col·laboració publicoprivada i amb les entitats socials. Aquest, busca actuar en la solidaritat, en l'ocupació i en la reconstrucció verda, en línia amb els tres eixos que han analitzat els 15 experts.
La tasca del consell assessor acabarà el dimarts, una vegada que hagin presentat les propostes. Des que es va crear al gener del 2019, ha fet quatre sessions plenàries, dues sessions monogràfiques i 22 sessions de treball i tallers. Està format pel president d'Agbar, Àngel Simon; Dolors Camats, directora de la Cooperativa Obrera de Viviendas El Prat de Llobregat; Felipe Campos, director general de l’Associació Educativa Itaca de L’Hospitalet de Llobregat; Marta Cassany, secretària d’Afers Socials i Famílies de la Conselleria de Treball; Pilar Díaz, professora associada de la UB especialista en polítiques de discapacitat; Ramon Folch, socioecòleg i president d’ERF; Jordi Giró, president de la CONFAVC; Jordi Hereu, president d’Idencity i d’Hispasat; Victoria Eugenia Martínez Fraile, exdirectora de la Fundació Agbar; Anna Merino, consultora experta en regulació de mercats i competència; Tomàs Molina, cap de meteorologia de TVC i professor associat de la UB; Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya; Miquel Roca Junyent, soci fundador i president de Roca Junyent; Camil Ros, secretari general d’UGT Catalunya; Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball; i Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la UB.