La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha emès un crit d’alerta per l’impacte de la sequera. L’organisme apunta que la manca d’aigua provocarà una reducció de la producció de raïm d’un 60% de mitjana a tot el país. Aquesta xifra s’incrementa fins al 80% a les comarques del Penedès i l’Alt Camp. L’escenari és més favorable a l’Empordà i la Terra Alta, on els efectes de la sequera poden ser insignificants, segons els càlculs de la FCAC.
En aquest sentit, l’organisme apunta que l’estrès hídric és el principal causant de la mort dels ceps i el consegüent abandonament de les plantacions. El sector denuncia que menys raïm és igual a més costos fixos i dubtes sobre la viabilitat del negoci. Els col·lectius afectats només contemplen aportacions directes de la Generalitat per posar fi a l'endeutament dels viticultors.
Per minimitzar l’impacte, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya insta les administracions a preveure i establir ajuts directes per combatre la falta de producció i, a la vegada, garantir la sostenibilitat del teixit productiu. En un altre ordre, Unió de Pagesos adverteix que els cellers arriben a l’actual situació amb un bagatge de tres anys de reducció de la producció. La previsió és que moltes vinyes arribin a la xifra de 4.000 kg/hectàrea, lluny d’una explotació de 10.000 kg.