• Economia
  • L’agricultura social agafa força a Catalunya

L’agricultura social agafa força a Catalunya

El nombre d’entitats es quadruplica en els darrers tres anys, fins a arribar a les 161

Recollida de raïm | Cedida
Recollida de raïm | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
11 de Desembre de 2017
Act. 11 de Desembre de 2017

La xifra d’entitats d’agricultura social s’ha quadruplicat en els darrers tres anys a Catalunya, de les 42 registrades l’any 2014 fins a les 161 del cens actual. Així ho posa de manifest un estudi elaborat per l’Equip de Recerca en Agricultura Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’informe destaca que la crisi econòmica ha motivat la creació de noves experiències d’agricultura social.

L’augment del nombre d’entitats també es deu a l’ampliació de criteris en la recopilació de la informació i l’aparició d’un important nombre de nous projectes, sobretot en l’àmbit dels horts comunitaris. En concret, un 46% de les entitats se situen en l’àmbit de la inserció sociolaboral mentre que el 45% són horts socials. La resta treballen en l’àmbit de l’educació i la formació, o bé en la teràpia i la rehabilitació.

Les famílies implicades, les principals beneficiàries

Les entitats d’agricultura social generen un retorn de tres euros per cada euro invertit. Segons l’estudi, les deu entitats d’agricultura social catalanes analitzades tenen un impacte social de gairebé tres milions d’euros (2.903.965,77 euros). D’aquesta xifra, un 29% (837.453,9 euros) repercuteix positivament en les famílies implicades en els projectes i en el seu entorn.

Així mateix, un 21% de l’impacte social va a l’Administració pública, un 20% a les persones gestores del projecte, un 26% al territori local i un 4% a les persones voluntàries, segons es desprèn d’aquest estudi, una iniciativa del programa RecerCaixa, impulsat per l’Obra Social La Caixa en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques.