Aigües de Barcelona aprova invertir 955 milions d'euros per "garantir el futur de l'aigua"

La companyia preveu un seguit d'actuacions els propers quatre anys per "assegurar la resiliència" del servei

Aigües de Barcelona aprova invertir 955 milions d'euros per "garantir el futur de l'aigua"  | Cedida Aigües de Barcelona aprova invertir 955 milions d'euros per "garantir el futur de l'aigua" | Cedida

El consell d'administració d'Aigües de Barcelona ha donat llum verda aquest dimecres a una inversió de 955 milions d'euros per "garantir el futur de l'aigua" a l'àrea metropolitana. La companyia ha ratificat el pla d'inversions per sequera que contempla actuacions els pròxims quatre anys per "assegurar la resiliència" del cicle de l'aigua. Es tracten d'uns treballs que hi ha previstos dins la llei de mesures extraordinàries i urgents contra la sequera de fa un any com ara l'ampliació del tractament d'osmosi inversa als pous Estrella, a Sant Feliu de Llobregat, per assegurar l'aprofitament de l'aqüífer i que s'espera que estigui acabada el primer trimestre de 2025.

També hi ha recollides la primera fase de les obres de l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) Besòs per recuperar el recurs del Rec Comtal i la seva posterior ampliació per aprofitar l'aigua des de la capçalera, que juntament amb nous pous i la captació d'aigua superficial del riu Besòs, i l'ús de tècniques com la ultrafiltració i l'osmosi inversa, tingui una aportació total d'aigua del 15% del consum actual a la regió metropolitana.

La companyia ha ratificat el pla d'inversions per sequera que contempla actuacions els pròxims quatre anys per "assegurar la resiliència" del cicle de l'aigua

La companyia detalla que s'està construint un nou camp de pous a Sant Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat per extreure aigua de la part alta de l'aqüífer del Baix Llobregat i conduir-la a l'ETAP de Sant Joan Despí per obtenir 0,8 metres cúbics per segon. D'altra banda, hi ha programades unes obres d'ampliació dels tractaments d'osmosi inversa a l'ETAP de Sant Joan Despí que suposaran un augment de la resiliència i la capacitat de tractament de fins a quatre metres cúbics per segon, cosa que la convertirien en la planta més avançada d'Europa.        

Aigües de Barcelona defensa que amb aquestes, i altres intervencions, "referma la seva voluntat de continuar impulsant actuacions amb l'objectiu d'aprofitar els recursos hídrics disponibles". A la vegada, subratlla que amb aquesta inversió es "podran solucionar definitivament els problemes de sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona".

Més informació
Aigües Ter-Llobregat assumeix el control del canal Segarra-Garrigues
Aigües de Barcelona reforça el punt de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí
L'aigua regenerada, el principal actiu d'Aigües de Barcelona per combatre la sequera
Avui et destaquem
El més llegit