• Economia
  • L'AIReF preveu que el deute públic de Catalunya baixi fins al 32,4% el 2020

L'AIReF preveu que el deute públic de Catalunya baixi fins al 32,4% el 2020

L'informe de l'Autoritat Fiscal assenyala que només les corporacions locals han reduït l'endeutament als nivells fixats per la llei d'estabilitat pressupostària

El deute espanyol
El deute espanyol
ACN
Madrid
19 de Juny de 2017
Act. 19 de Juny de 2017

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha previst que Catalunya reduirà el seu deute públic fins el 32,4% el 2020 (el primer trimestre d'enguany s'ha situat en el 35,2%), segons les dades que es recullen en el seu Observatori del Deute del primer trimestre de 2017, que s'ha publicat aquest dilluns.

 

Segons l'AIReF, l'administració catalana no aconseguirà arribar al nivell de deute públic de referència (situat en el 13% per a les comunitats autònomes en la llei d'Estabilitat Pressupostària) en els propers 30 anys, igual que passa amb Múrcia, el País Valencià i Castella-la Manxa. Per contra, Canàries, Madrid i el País Basc podrien complir amb aquest nivell el proper 2020. Només el subsector de les corporacions locals ha estat capaç d'arribar al valor de referència ja el 2016, segons l'Autoritat Fiscal.

L'estudi de l'AIReF mostra que la ràtio de deute sobre el PIB per al conjunt de les administracions públiques s'ha situat al 100,4% en el primer trimestre del 2017, un punt percentual per sobre del tancament de 2016, tot i que vuit dècimes per sota del primer trimestre de 2016.

 

Segons l'Autoritat Fiscal, tots els subsectors contribuiran a disminuir la ràtio de deute en els propers quatre anys. Gairebé el 50% d'aquesta reducció es deuria a l'evolució en el subsector de les comunitat autònomes. El creixement del deute en el primer trimestre del 2017 es concentra en el conjunt de l'administració central i el Fons de la Seguretat Social.

L'Observatori indica també que el conjunt de les administracions públiques no arribarà a l'objectiu de deute públic fixat per la llei d'Estabilitat Pressupostària en el 60% del PIB en els propers 20 anys. Per últim, des de principis de 2016 s'ha evidenciat una disminució en la taxa de creixement de la participació de les comunitats autònomes en els mecanismes de finançament de l'Estat.