Millorar el sistema de finançament autonòmic per "posar el comptador a zero". Això és el que reclama l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) i així ho ha dit el seu president, José Luis Escrivá, en un debat al Cercle d'Economia.
Segons el seu parer, "quant tens una comunitat infrafinançada estructuralment, no tens autoritat moral per imposar-li multes" i, precisament per això, advoca per "arreglar el sistema de finançament", així com per "canviar el funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) com, per exemple, el sistema de votació o la secretaria permanent, entre d'altres coses.
Escrivá s'ha lamentat que "tenim un problema amb les regles fiscals a Espanya" perquè considera que "no tenim una jerarquia de normes" i que "cal tenir un nivell de deute públic que et doni marge".
Un marc institucional sòlid
Pel president de l'AIReF, el més important és "tenir un marc institucional sòlid", al mateix temps que ha subratllat que l'envelliment de la població és un dels passius contingents més a tenir en compte a llarg termini.
A més, malgrat reconèixer que "políticament és impossible", Escrivá ha proposat reduir el finançament als ajuntaments. En cas que no es pugui fer, que és el més probable, el president de l'AIReF també proposa canviar el sistema de competències que tinguin a veure amb despesa social, com la dependència i la renda mínima, i augmentar-les, ja que, a judici seu, són "despeses de proximitat i alleugerir l'administració central i les comunitats autònomes".
El problema, però, és que "la capacitat pressupostària de l'administració central té poc marge" i, per tant, la fórmula més viable és aquesta: transformar (per millorar) el finançament dels territoris.