L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha rebaixat al 0,7% el seu pronòstic de creixement intertrimestral del PIB espanyol per al primer trimestre de l'any, davant del 0,76% de la seva última previsió, mentre que per a Catalunya augura un creixement més gran, del 0,77%, davant del 0,81% anterior, d'acord amb l'última actualització del seu model Mipred, que pronostica la taxa de creixement en temps real.
L'organisme explica que les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre de 2017 el porten a mantenir la previsió de creixement del PIB d'Espanya en el 0,77% per l'últim trimestre de l'any passat i la situen en el 0,70% pel primer trimestre. L'última estimació apunta a una pujada del 2,1% en exportacions i del 2,2% en importacions per al primer trimestre de l'any mentre que la taxa d'ocupats creixerà un 0,7%.
Respecte a l'ocupació en termes d'EPA, l'AIReF estima que entre gener i març creixerà un 3,1% en comparació del mateix període del 2017, en línia amb el quart trimestre de l'any passat.
A l'espera de l'INE
Amb aquestes dades, l'Autoritat Fiscal augura un creixement inferior en una desena respecte al del tercer trimestre (+0,8%), el que suposaria una caiguda similar respecte al creixement del quart trimestre, pel qual el Banc d'Espanya augura un alça del 0,8%. Tot plegat, a l'espera que l'INE publiqui l'avanç el dia 30 de gener i la dada definitiva el proper 1 de març.
El creixement de l'economia ja es va moderar en el tercer trimestre, quan el PIB va registrar un avanç del 0,8%, una desena menys respecte a l'alça del 0,9% del segon trimestre però va igualar la dada del primer trimestre.
La incertesa
El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ja va indicar que el PIB de Catalunya s'havia desaccelerat en el quart trimestre i que la taxa de creixement s'hauria reduït respecte al 0,9% del trimestre anterior.
L'organisme presidit per José Luis Escrivá va pronosticar al novembre que l'impacte de la incertesa catalana sobre l'economia espanyola podria ser de quatre desenes (uns 4.000 milions d'euros) si la crisi és temporal, i fins l'1,2 punts del PIB (uns 13.000 milions d'euros) si es perllonga en el temps, per la qual cosa el creixement podria arribar a reduir-se fins a l'1,5% el proper any.
D'altra banda, l'Autoritat Fiscal estimava per a Catalunya que la seva economia podria caure entre un 0,7% en l'escenari central i un 2,7% si s'allarga la incertesa.