“No entenem que ningú s'adoni de les immenses pèrdues que suposa aquesta quarantena, que afecta especialment els que treballem en les indústries cultures (auditoris, festivals, teatres tancats sine die). Benvolguda Agència Tributària: et preguem, de nou, que tinguis un petit gest amb pimes i autònoms, que som els que tributem, a vegades, una quantitat que devora els nostres presumptes beneficis i ens porta a treballar senzillament per a cobrir les nostres no poques despeses”. És part de la petició en la plataforma Change.org que ja han signat vora mig milió de persones, de moment 491.569 persones. En plena crisi per la pandèmia del coronavirus, els autònoms demanen un respir al Govern perquè no saben quan ni com tindran de nou ingressos.
De moment, no hi ha una resposta per part del Govern espanyol, que és qui controla no només l'Estat sinó qui detenta ara totes les competències. Aquest dimarts se celebrarà un Consell de Ministres i es presuposa que, durant la roda de premsa posterior, s'especificaran les noves mesures que l'Executiu té preparades per donar resposta a les demandes de l'economia de primer ordre, pimes, micropimes i autònoms.
La Cecot, per exemple, ja ha demanat aquest dilluns urgència en les mesures i reclama que el pla de xoc i les mesures extraordinàries per fer front als efectes del COVID-19 en l’activitat empresarial siguin "realistes i generoses per tal que les empreses puguin refer-se al més aviat possible", un cop superada la situació d’alerta sanitària. “Cal pensar que hi ha empreses i plantilles que van quedar molt afectades per la crisi del 2008 i que estaven començant a refer-se”, recorda Abad.
Per exemple, a Sant Cugat del Vallès, l'Ajuntament ja ha anunciat que s’indemnitzarà econòmicament les empreses i persones autònomes que treballen per a l’Ajuntament i que han vist suspès els seus contractes per raó de causa major. S’avançarà el pagament de les factures d’autònoms i petits i mitjans comerços per tal de dotar-los de liquiditat al més aviat possible, davant de la reducció d’ingressos que patiran. A Igualada, on estan confinats des de dijous, l'Ajuntament aprovarà un pla de xoc econòmic per a autònoms per poder encarregar manteniments i contractar programes alimentaris amb productors locals. "Si tanca la Conca d’Òdena segurament haurà de tancar també mitja Europa", ha avisat el seu alcalde, Marc Castells.
Telèfon valencià pels dubtes laborals
Al País Valencià, la Conselleria d'Economia Sostenible ha habilitat a partir de aquest dilluns 16 de març el telèfon 900 35 31 35 (operatiu les 24 hores del dia) per a resoldre tots aquells dubtes d'índole laboral o empresarial que els sorgisca a empreses, comerços i autònoms valencians. "Estem en un moment delicat, d'incertesa on el motor d'aquesta economia que són les empreses, autònoms i comerciants necessiten respostes i molta informació", ha assenyalat el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.