Compensar la pèrdua d'ingressos dels sectors i col·lectius més afectats i combatre l'emergència social i d’habitatge. Aquest és l’objectiu del conjunt de mesures econòmiques que ha posat en marxa el Govern per fer front a la segona onada de covid-19, un nou paquet de mesures que inclou el suport econòmic directe als sectors més afectats per compensar la pèrdua d’ingressos d’aquests col·lectius, que s’han vist forçats a tancar o a reduir la seva activitat a causa de les restriccions. Segons assenyala el Departament de Vicepresidència i Economia, la idea és que aquests nous ajuts “arribin als beneficiaris el més ràpid possible” i, precisament per això, totes les convocatòries tenen una tramitació simplificada i àgil.
El paquet que compta amb una dotació pressupostària més gran és el que va dirigit als autònoms, que han estat un dels col·lectius més colpejats per la crisi. D’aquesta manera, l’Executiu català ha invertit 264 milions d’euros més en ajudar 132.000 treballadors per compte propi, que rebran 2.000 euros cada un. Aquest paquet s’afegeix a l’altra línia de 20 milions d’euros que el Govern va posar en marxa al novembre, i a la qual s’hi van poder acollir 10.000 autònoms.
Aquestes ajudes van acompanyades de l'activació de noves línies de suport per valor de 116,8 milions d'euros per a autònoms, pimes i microempreses dels sectors de la restauració, estètica i bellesa, establiments d’oci nocturn, parcs infantils i fires i revetlles, uns ajuts que es complementen amb l'aprovació d'un decret llei per alleugerir la càrrega del lloguer per als arrendataris de locals comercials que han vist restringida la seva activitat.
Pluja d'ajuts per a tots els afectats
De fet, les persones treballadores autònomes i les microempreses del sector de la restauració i del petit comerç afectades per les restriccions també podran accedir a una nova línia de finançament de l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis de Catalunya, amb una dotació inicial de 20 milions d’euros i l’aval del 100% per, d'aquesta manera, impulsar la reactivació dels negocis, facilitar la liquiditat i assegurar el manteniment de llocs de treball. Aquests préstecs seran de 15.000 euros per destinatari i contemplen que es puguin retornar en un termini de cinc anys i tinguin un any de carència.
I no només això. El Govern ha destinat 18,9 milions d’euros a entitats i empreses culturals, que se sumen als 20 milions que aniran a parar a neutralitzar la caiguda de l’activitat de les entitats d’educació en el lleure i les extraescolars. A més, les instal·lacions esportives també podran compensar les limitacions d’obertura al públic accedint a ajuts extraordinaris per valor de 25 milions d’euros.
Però més enllà dels sectors amb afectació directa, aquells afectats per la davallada de l'activitat de manera indirecta també podran comptar amb ajudes. És el cas del turisme -que comptarà amb ajudes de 19 milions d'euros-, la indústria -que rebrà 13 milions d'euros més- o el transport públic -que podrà accedir a una aportació addicional de 253 milions d'euros per suplir la caiguda d’ingressos derivada de la reducció de la mobilitat-.
Contra l'emergència de l'habitatge i les penalitzacions de rendes baixes
D'altra banda, i amb l'objectiu de lluitar contra l'emergència d'habitatge, l'Executiu català ha reforçat el pressupost d’ajuts al lloguer amb 26 milions d’euros, que permetran cobrir totes les sol·licituds que compleixin els requisits. En aquest sentit, s'invertiran 12 milions d'euros amb la finalitat de facilitar l’allotjament a famílies vulnerables a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i es destinaran 2 milions d'euros d’euros a la rehabilitació, cosa que s'emmarca en el programa d’accés a l’habitatge en el món rural. Per reforçar tot això, el Govern ha aprovat un decret llei que reforça la protecció de les persones en risc d’exclusió residencial davant de possibles desnonaments mentre durin les limitacions de la mobilitat.
Paral·lelament, la Generalitat dedicarà 122,5 milions d'euros a intensificar les polítiques d’atenció als col·lectius més vulnerables davant l’increment de l’emergència social provocat per la covid-19, una partida que té com a finalitat ampliar el pressupost de la Renda Garantida de Ciutadania, així com fer més aportacions al Banc dels Aliments i la Creu Roja per cobrir necessitats alimentàries bàsiques i reforçar els instruments i polítiques de les àrees bàsiques de serveis socials, entre moltes altres coses.
A banda d'això, el Govern ha creat una deducció autonòmica de l’IRPF per evitar que en el pagament d’aquest impost es penalitzin les rendes baixes que el 2020 tinguin un doble pagador com a conseqüència d'haver estat en ERTO i haver cobrat tant de l'empresa com de l'atur. De fet, l'Executiu català preveu que la mesura pot afavorir uns 250.000 treballadors que cobren entre 14.000 i 22.000 euros bruts anuals.
La llista és llarga i les mesures impulsades pel Govern per fer front a la segona onada de la pandèmia amb les conseqüents restriccions i tancaments i davallada de l'activitat per lluitar contra la covid-19 pretenen donar cobertura a tothom qui ho necessiti.