Les noves restriccions anunciades pel Procicat davant l'augment de contagis de les festes nadalenques han estat rebudes pels principals sectors afectats amb indignació. Són els comerços, els gimnasos i el sector turístic, que s'oposen al confinament municipal que començarà el 7 de gener -i com a mínim durarà 10 dies- i consideren insuficients les ajudes que acompanyen les mesures.
Les associacions de comerç consideren que les restriccions són "desproporcionades", "discriminatòries" i que "no tenen cap mena de sentit". Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, assegura en declaracions a l'ACN que "aquesta situació serà ruïnosa per al sector". I és que els comerços no essencials hauran de tancar les portes els caps de setmana, segons les darreres mesures aplicades per la Generalitat.
En la mateixa línia, el president de Comertia, David Sánchez, indica que són unes "mesures que no aporten valor i perjudiquen enormement a companyies que, en molts casos, estan tocades de mort, l'únic que fan és agreujar la mortalitat empresarial". Sánchez ha afegit que "si tenim confinament municipal per reduir l'activitat, no trobo arguments per obligar a tancar dissabte". Creu que això serà més "perjudicial" que beneficiós, ja que provocarà la concentració de més persones en menys dies.
Els centres comercials, a més, hauran de tancar durant 10 dies, així com els establiments comercials amb una superfície superior als 400 metres quadrats. El responsable de l'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) a Catalunya, Víctor Garcia, assegura que "ens veiem totalment afectats i discriminats, sense cap argument lògic que demostri o sustenti aquestes decisions".
Per compensar aquests tancaments, el Govern ha anunciat ajudes d'un total de 10 milions d'euros per als comerços que hagin de tancar aquests 10 dies, que el sector considera "insuficients". Cada establiment podrà rebre fins a 2.500 euros, però en queden exclosos els petits comerços no essencials que hagin d'abaixar la persiana els caps de setmana.
Esport i turisme
Els gimnasos també hauran de tancar les portes entre el 7 i el 17 de gener. El president de l'Associació Catalana d'Empresaris de Clubs Catalans de Fitness, August Tarragó, ha assegurat que el sector es troba actualment amb "aiguabarreig de sentiments de perplexitat, indignació, preocupació i frustració", segons declaracions que ha fet a l'ACN. "És un menyspreu cap a la nostra feina que ens preocupa moltíssim", ha afegit.
Les ajudes que ha posat a disposició de l'esport el Govern són de 15 milions d'euros, que s'afegeixen als 25 milions que ja s'havien mobilitzat en anteriors tancaments. Aquests diners no només seran per als gimnasos, sinó per a tots els àmbits que hi estan relacionats, com l'organització d'esdeveniments esportius, el retail, les startups, etc.
Per la seva part, el turisme rural considera que el confinament municipal és un "tancament encobert". El president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, es mostra més partidari "d'insistir en els protocols" que d'imposar "més restriccions". Els efectes més perjudicials seran per al turisme de neu i muntanya, ja que el confinament coincideix amb la temporada baixa a la costa i l'interior. Les dades del Nadal, però, han estat positives. Puig insisteix en què "no critiquem les decisions, perquè és difícil de gestionar, però sí els efectes".
Les patronals reclamen més ajudes
Tant Foment del Treball com Pimec han reclamat més ajudes directes. La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre demana "no condemnar al tancament a milers de mitjanes i petites empreses" i avisa que molts sectors es troben en una situació "molt precària".
D'altra banda, Pimec avisa que les noves restriccions perimetrals dels municipis poden provocar el tancament del 40% de les petites i mitjanes empreses dels sectors afectats, segons el diari Ara. "Han fet un gran esforç econòmic per adaptar els seus negocis als requeriments de la pandèmia", segons la patronal. L'entitat demana mesures compensatòries directes que funcionin com a suport al teixit productiu.
La Cambra de Comerç de Barcelona s'ha dirigit directament al Govern central, a qui ha demanat endeutar-se per compensar les empreses de les noves restriccions que acompanyaran una tercera onada que veuen "més que probable". Segons ha indicat l'organisme a través d'un comunicat, considera que "cal avançar-se i establir un pla clar i contundent de mesures d’ajut per compensar les empreses, seguint l’exemple d’altres països europeus".
Per fer-ho, la Cambra proposa dues vies de finançament: mitjançant un crèdit MEDE o bé mitjançant l’emissió de deute públic amb tipus d’interès més favorable. Per ompensar les últimes restriccions, l'ens calcula que són necessaris un mínim de 800 milions d'euros per a empreses catalanes.