• Economia
  • Ajudes de 43,8 milions d'euros per a la rehabilitació energètica d'edificis

Ajudes de 43,8 milions d'euros per a la rehabilitació energètica d'edificis

L'Institut Català d'Energia obre una línia de subvencions per a obres d'aïllament tèrmic, l'ús d'energies renovables i il·luminació

Ajudes per a la rehabilitació energètica d'un edifici | iStock
Ajudes per a la rehabilitació energètica d'un edifici | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
03 de Desembre de 2020

La Generalitat ha obert una nova línia d'ajudes per a la rehabilitació energètica d'edificis. El pressupost total és de 43,8 milions d'euros, per a obres que millorin l'eficiència energètica del parc d'edificis ja existent. Les ajudes es tramiten a través de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i poden sol·licitar-se a partir del divendres, 5 de desembre i fins al 31 de juliol del 2021 o fins que s'exhaureixi el pressupost. 

 

Les subvencions s'adrecen a obres per millorar l'eficiència energètica en tres àmbits: l'aïllament tèrmic, l'ús d'energies renovables per a la calefacció, la climatització, la ventilació i l'aigua calenta, i les instal·lacions d'il·luminació. Aquests canvis hauran de suposar una reducció del conjunt d'energia de l'edifici en qüestió d'un 10% respecte a la situació de partida per poder optar a les ajudes. A més, la qualificació energètica de l'edifici haurà de millorar un mínim d'una lletra en l'escala d'emissions de CO2. 

 

Aquest últim requisit exclou els edificis que ja compten amb una qualificació A, que no pot augmentar més. Tampoc s'aplica en el cas d'edificis que no disposen de procediment per a la seva qualificació energètica. Si és així, l'estalvi energètic final haurà de ser d'un 20%, com a mínim. El sol·licitant de l'ajuda ha de ser el propietari de l'edifici -ja sigui una persona física o jurídica- o de part d'un edifici, comunitats de propietaris, empreses explotadores, concessionàries o arrendatàries. També ho poden fer administracions i empreses de serveis energètics. 

Les noves construccions o ampliacions no podran accedir a les subvencions, que provenen del Fons Nacional d'Eficiència Energètica i dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). A través d'un comunicat, el Departament d'Empresa i Coneixement recorda que l'edificació és el tercer sector que més energia consumeix a Catalunya, amb una quota del 25% del total. És responsable, a més, d'un 10,6% de les emissions de CO2. De fet, un 80% dels edificis amb qualificació energètica tenen un nivell E, F o G, clarament millorables.