• Economia
  • Nova línia de 37 milions d'euros per a la rehabilitació energètica

Nova línia de 37 milions d'euros per a la rehabilitació energètica

L'Ajuntament de Barcelona confia que la nova llei de l'habitatge "doni cobertura" a la reserva del 30% a habitatge protegit

Plaques solars al terrat d'un habitatge | iStock
Plaques solars al terrat d'un habitatge | iStock
ACN
Barcelona
13 d'Octubre de 2021

L'Ajuntament de Barcelona ha convocat una línia de 37 milions d'euros per a la rehabilitació energètica de fins a 15.000 habitatges. El consistori de la ciutat subvencionarà el 90% d'aquesta convocatòria consorciada amb la Generalitat i preveu una mobilització d'una inversió total de 110 milions d'euros per arribar a 35.000 persones i generar fins a 6.000 llocs de feina. Per altra banda, el consistori confia que la nova llei d'habitatge del Govern espanyol "doni cobertura" a la reserva del 30% de les promocions a habitatge protegit a Barcelona davant una possible obligació dels ajuntaments a compensar econòmicament els promotors.

 

En termes generals, el consistori ha de subvencionar el 40% del pressupost, però enguany ha arribat fins al 90% de l'aportació per donar un "impuls molt fort" a aquestes polítiques amb l'objectiu de reduir les emissions i la demanda energètica a la ciutat a l'espera de l'arribada dels fons Next Generation.

La línia d'enguany supera els 20 milions de la convocatòria del 2020 i és una de les convocatòries amb més inversió dels darrers anys. Així mateix, dona continuïtat a les convocatòries de rehabilitació impulsades des de 2016, amb una inversió de 127 milions d'euros públics i la mobilització de més de 370 milions.

 

A través d'aquesta línia, l'Ajuntament de Barcelona preveu mobilitzar una inversió total de 110 milions d'euros per actuar a 15.000 habitatges i arribar a 35.000 persones. Així mateix, espera generar 6.000 llocs de feina concentrats especialment en petites i mitjanes empreses d'àmbit local. "Cal diversificar l'ocupació i necessitem palanques que generin llocs de treball qualificats, especialitzats i no vinculats al monocultiu turístic. En aquest sentit, la rehabilitació és importantíssima i està cridada a jugar un paper clau", ha assegurat la regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, en la presentació de la convocatòria.

Aquesta inclourà ajudes per reduir les emissions dels habitatges, reforçar les actuacions destinades a la millora de l'accessibilitat i tindrà també una línia de regeneració urbana, dirigida a les actuacions globals a diferents barris. "És una convocatòria molt important en quantia, que vol preparar l'arribada dels fons europeus a la ciutat i donar cobertura a un ampli ventall d'actuacions", ha resumit Martín. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha destacat la importància de rehabilitar el parc d'habitatges de la ciutat, "molt envellit i ineficient energèticament". De fet, el 65% dels edificis són anteriors a 1979.

En aquest sentit, els 15.000 habitatges que el consistori preveu rehabilitar corresponen a un 3,5% dels immobles que necessiten rehabilitació a la ciutat. "Estem a l'estela que marca Europa", ha assegurat Martín, en referència a la recomanació de rehabilitar un 3% dels habitatges anualment. La convocatòria d’ajuts, presentada al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i amb la intervenció de la degana, Assumpció Puig, és una iniciativa del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, i s’ha treballat conjuntament amb els col·legis professionals del sector.

Per altra banda, la regidora d'Habitatge i Rehabilitació també s'ha referit a la possibilitat que els ajuntaments hagin de compensar econòmicament els promotors per la reserva del 30%. Martín ha recordat que l'articulat de la nova llei d'habitatge encara no ha passat pel Consell de Ministres i ha afirmat que la normativa ha de tenir un tràmit parlamentari que es presenta "intens i llarg". Així mateix, ha confiat que la nova llei d'habitatge del Govern espanyol "doni cobertura" a la mesura del 30% adoptada a la ciutat i faciliti l'extensió a altres municipis de l'Estat.