El Govern de la Generalitat ha activat un nou pla d’ajuts directes i de caràcter trimestral per donar suport als col·lectius i sectors econòmics més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia de la Covid-19 per un import de 618 milions d’euros de gener a març, que se sumen als 877 milions que ja va donar l’any passat. La iniciativa, encapçalada pels departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; Treball, Afers Socials i Famílies; i Empresa i Coneixement, s’ha anunciat després d’acordar-la amb el Consell del Diàleg Social de Catalunya, que agrupa els representants de les principals associacions econòmiques i socials del país.
Els destinataris d’aquestes ajudes són majoritàriament: persones treballadores autònomes que han vist reduïts els seus ingressos; microempreses i petites empreses que han patit una caiguda substancial de la seva facturació i que es comprometen a mantenir els llocs de treball; persones treballadores que estiguin en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO); així com els sectors més afectats per les restriccions.
Reedició dels ajuts a autònoms
El nou pla trimestral s’estructura en quatre línies d’actuacions principals. La primera és una nova edició de l’ajut dels mesos de novembre i desembre per a persones treballadores autònomes afectades econòmicament per la Covid-19. L’ajut serà novament de 2.000 euros per treballador autònom i el rebran totes les persones que el sol·licitin i compleixin els requisits. L’estimació que fa el Govern és d’un pressupost de 280 milions d’euros, de manera que se’n beneficiarien unes 140.000 persones treballadores autònomes.
El procediment per sol·licitar l’ajut dels autònoms serà el mateix que al desembre: a partir del registre a una nova base de dades de persones treballadores autònomes
L’ajut està dirigit a persones treballadores autònomes individuals o amb fins a 5 treballadors contractats, amb una base imposable de l’IRPF l’any 2019 igual o inferior a 35.000 euros/any, i amb un rendiment net l’any 2020 igual o inferior a 17.500 euros. Són els mateixos requisits que a les dues convocatòries anteriors i hi podran accedir les persones que ja el van rebre i aquelles que potser llavors no complien amb els requisits, però ara sí.
El procediment per sol·licitar l’ajut serà el mateix que al desembre: a partir del registre a una nova base de dades de persones treballadores autònomes, que s’activarà el proper 19 de febrer, a les 9:00 hores, i estarà obert fins al 26 de febrer, a les 15:00 hores. Només serà necessari complir amb els requisits per poder registrar-se a la base de dades i s’accedirà a l’ajut directament. Aquest ajut és compatible amb la resta d’ajuts de la Generalitat amb l’única excepció de les subvencions del Departament de Treball, Afers Social i Famílies per afavorir l’autoocupació de joves inscrits al programa de Garantia Juvenil per a l’any 2020. L’ordre d’inscripció al registre no determinarà, en cap cas, la preferència en l’atorgament de l’ajut.
Ajut nou i directe a treballadors en ERTO
També es posa en marxa una nova línia d’ajuts directes per a treballadors i treballadores de qualsevol sector que es trobin en situació d’ERTO.
En aquest cas, es destinarà un pressupost de 105 milions d’euros, amb la previsió d’arribar aproximadament a 175.000 persones. L’import per beneficiari serà d’un mínim de 600 euros. El registre per accedir a aquest ajut s’activarà el proper 15 de febrer, a les 9:00 hores, i es tancarà a les 15:00 hores del 25 de febrer. Aquest ajut és compatible amb tots els altres de la Generalitat i l’ordre d’inscripció al registre no determinarà, en cap cas, la preferència en l’atorgament de l’ajut.
Ajut nou per a la formació de treballadors en ERTO
Aquest ajut a la formació està dirigit a persones treballadores que es troben en situació d’ERTO, tot prioritzant els sectors més afectats. L’objectiu és reconèixer l’experiència laboral d’aquests treballadors i ajudar en la seva possible reorientació i requalificació.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsarà un programa mixt d’orientació i formació per a les persones treballadores, per tal d’acreditar les seves competències o fer un itinerari formatiu acreditable
S’hi destinaran 25 milions d’euros i es preveu beneficiar uns 10.000 treballadors i treballadores en situació d’ERTO.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsarà un programa mixt d’orientació i formació per a les persones treballadores, per tal d’acreditar les seves competències o fer un itinerari formatiu acreditable. Aquest programa serà gestionat pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i s’acabarà de dissenyar amb els agents econòmics i socials.
Ajuts per a petites empreses i microempreses en ERTO
Finalment, el Govern, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, destinarà 208 milions d’euros a microempreses i petites empreses amb treballadors en situació d’ERTO. En concret, s’hi podran acollir les empreses de menys de 50 treballadors amb una facturació de fins a 10 milions d’euros anuals que tinguin treballadors en situació d’ERTO a data 31 de desembre de 2020.
Perquè les microempreses i petites empreses amb treballadors en ERTO rebin l’ajut, els sol·licitants només hauran de fer un certificat d’autoresponsabilitat
L’ajut consistirà en 2.000 euros per treballador a jornada completa en situació d’ERTO amb un màxim de 30.000 euros per empresa. Els 208 milions d’euros permetran cobrir tot l’univers de treballadors en ERTO de les microempreses i petites empreses, que són un total de 104.000. Per acollir-se als ajuts, l’empresa haurà de comprometre’s a mantenir la contractació dels treballadors fins al 31 de desembre de 2021. En cas d’incompliment, perdrà la totalitat de la subvenció.
Els ajuts es podran demanar a partir de dilluns vinent, 15 de febrer, a les 12.00 hores, i fins al dia 22, a les 12.00 hores. La presentació de les sol·licituds es farà temàticament a través del Canal Empresa, omplint el model formalitzat que es pot trobar al web del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, o del Departamentd’Empresa i Coneixement.
Per a més informació, consulteu el web economia.gencat.cat