• Economia
  • Ajuts pels ‘grans depredadors’ d’energia

Ajuts pels ‘grans depredadors’ d’energia

El president de la Fundació Privada per a l’Ordenació de la Construcció, Josep Martínez Zaplana, insta a aprofitar els Fons Next Generation per impulsar la rehabilitació dels edificis i revalorar el patrimoni, alhora que reivindica les bones pràctiques del sector

Josep Martínez Zaplana, president de la Fundació Privada per a l’Ordenació de la Construcció
Josep Martínez Zaplana, president de la Fundació Privada per a l’Ordenació de la Construcció
Barcelona
16 d'Agost de 2022

En l’imaginari col·lectiu, els Fons Next Generation de la Unió Europea són uns ajuts que s’adrecen a la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica o a la transformació del model econòmic mitjançant l’ús de combustibles alternatius. En canvi, molts dels ciutadans que viuen en el si d’una comunitat de propietaris desconeixen que aquestes línies també serveixen per actuar sobre la rehabilitació dels edificis i la seva demanda energètica. Així ho revela Josep Martínez Zaplana, president de la Fundació Privada per l’Ordenació de la Construcció, que explica en exclusiva a Via Empresa com els edificis, als quals els qualifica de “grans depredadors d’energia”, també se’n poden beneficiar d’aquestes mesures. “Sovint no som conscients que els edificis demanden energia a través de les conduccions del gas o dels endolls elèctrics”. Davant d’aquesta situació, Martínez Zaplana advoca per “aprofitar una oportunitat vàlida pel sector constructor i pels ciutadans”.

En el marc de l’aposta per la rehabilitació, per primera vegada, aquests fons comunitaris contemplen incidir en l’evolvent de l’edifici. “La façana, els patis, les mitgeres, les cobertures... són elements que amb la seva corresponent protecció ens permeten estalviar energia”, assegura Martínez Laplana. Com a exemple, l’expert assenyala que la filosofia respon a la voluntat de “deixar de passar fred no tant per encendre la calefacció, sinó per posar-nos l’abric”.

Edificis, com organismes sostenibles

Pel sector de la construcció, aquestes iniciatives suposen un impuls a la rehabilitació d’edificis i, a diferència d’altres projectes, que posaven el focus en l’accessibilitat, la seguretat o l’embelliment extern, ara la prioritat és la sostenibilitat. El president de la Fundació Privada per l’Ordenació de la Construcció recorda que “Europa demanda aquest aspecte, condicionant els ajuts de millora de l’habitatge a la reducció del consum d’energia primària”. Els ajuts Next Generation ofereixen més feina als rehabilitadors, alhora que s’atorga un incentiu al ciutadà per embarcar-se en aquesta aventura.

Josep Martínez Zaplana: “Neccesitem revalorar el nostre patrimoni i protegir les façanes i construccions”

Martínez Zaplana afirma que per primera vegada, es parla de la possibilitat de donar-li valor al planeta mitjançant el tractament dels edificis com organismes sostenibles. “Neccesitem revalorar el nostre patrimoni i protegir les façanes i construccions”. Resseguint aquesta tendència, promulgada per la Unió Europea (UE), s’ha establert un sistema de compensacions en funció del valor assolit d’estalvi energètic. Així, el percentatge màxim de la subvenció oscil·la entre el 40 i el 80%, mentre que l’import de l’ajut varia entre els 6.300 i els 18.800 euros.

Finançament exclusiu per a les comunitats de propietaris

Amb l’objectiu que les comunitats de propietaris afrontin amb facilitats la necessitat de rehabilitar els seus edificis, Martínez Zaplana comenta que la UE ha contemplat l’opció d’implantar una eina de finançament específica, amb un import retornable a 10 anys i que no computa com a ingrés a l’hora de fer la declaració de la renda. 

Aquests ajuts per a la rehabilitació dels edificis tenen com a objectiu la protecció del consum i l’impuls de l’autoprotecció energètica a les comunitats de propietaris

Paral·lelament, amb el propòsit de reivindicar la professionalitat del sector, la Fundació Privada per a l'Ordenació del Sector de la Construcció a Catalunya, juntament  amb el Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques i la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya, han creat ‘Consta’ i ‘Recons’, dos certificats de qualitat i responsabilitat d'empreses del sector de la construcció, que tenen en comú la voluntat de ser reconegudes en el mercat per fer bé el seu treball i assumir les seves responsabilitats en matèria tècnica, civil, fiscal i laboral, les seves responsabilitats mediambientals i en la gestió de residus de les obres. Tal com precisa Martínez Zaplana, “es tracta d’un acte de responsabilitat documental”.

Aquests ajuts per a la rehabilitació dels edificis tenen com a objectiu la protecció del consum i l’impuls de l’autoprotecció energètica a les comunitats de propietaris. Com a reptes de futur, la Fundació Privada per a l'Ordenació del Sector de la Construcció a Catalunya es marca intentar superar la dependència excessiva respecte a altres territoris en l’àmbit de la producció energètica.