• Economia
  • De l’Albagés al món a través d’un molí d’oli

De l’Albagés al món a través d’un molí d’oli

La Finca Agrícola Cuadrat Valley és una de les vint empreses catalanes que forma part de la candidatura de Catalunya a Regió Mundial de la Gastronomia 2025

La Finca Agrícola Cuadrat Valley, ubicada a l'Albagés
La Finca Agrícola Cuadrat Valley, ubicada a l'Albagés
L'Albagés
07 de Juliol de 2023

Al centre de l’escena, un molí d’oli de 17 metres d’alçada que imita la natura per integrar-se al paisatge en forma de terrasses agrícoles i parets de pedra cobertes amb plantes i arbres autòctons. Al voltant d’aquest element, l’empresa familiar lleidatana Finca Agrícola Cuadrat Valley, situada a la localitat de l’Albagés (les Garrigues), ha aixecat un projecte empresarial. Segons els seus impulsors, “la iniciativa pretén combinar els valors agroalimentaris del nostre oli d’oliva verge extra amb les bondats agroturístiques d’un entorn marcat per les construccions de pedra seca -cabanes de volta i murs”. Aquesta tradició està reconeguda com a patrimoni cultural de la Unesco. Més enllà del seu valor artístic, el molí està catalogat com un dels més moderns del món per la seva tecnologia avançada i les diferents modalitats innovadores a l’hora de recollir les olives.

Aquesta trajectòria l’ha portat a ser escollida com a membre de la candidatura de Catalunya a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Així, a mitjans del passat mes de maig, un comitè jurídic de la Generalitat va visitar les instal·lacions de l’empresa a l’Albagés, que elabora els olis d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues Finca Agrícola Cuadrat Valley al seu propi molí. La comitiva estava encapçalada pel director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia. La candidatura, de la qual només en formen part una vintena d’empreses al territori català, destaca de la Finca Agrícola Cuadrat Valley que es tracta “d’una de les millors finques de cultiu d’olives de la DOP Les Garrigues, en la qual els seus olis són elaborats en el seu propi molí, un dels més innovadors del món, l’arquitectura avantguardista del qual combina modernitat i respecte per l’entorn”.

La iniciativa pretén combinar els valors agroalimentaris de l'oli d’oliva verge extra amb les bondats agroturístiques de l'entorn

El millor oli arbequí de l’any 2023

Durant la visita a les instal·lacions, els tècnics oleícoles especialitzats van subratllar la qualitat de l’oli d’oliva elaborat al molí, “fruit d’un cultiu acurat i d’unes condicions climàtiques que defineixen un territori amb tant pedigrí en el sector com les Garrigues”. Aquesta valoració va més enllà de la realitzada per la Generalitat, ja que enguany la companyia familiar lleidatana ha rebut el premi ‘Evooleum’ a millor arbequina del 2023, assolint així el reconeixement en un concurs privat que selecciona cada campanya els 100 millors olis d’oliva verge extra del món. Abans, durant la 60a Fira de l’Oli i les Garrigues, celebrada a les Borges Blanques, es va endur el guardó a millor oli verge extra fruit verd amarg per l’Elixir Despinyolada.

Josep Maria Alventosa:"El projecte del molí té un caire global que uneix la cultura de l'oli, la pedra seca i el turisme rural"

El gerent de Cuadrat Valley, Josep Maria Alventosa, recorda que el projecte del molí té un caire global que uneix la cultura de l'oli, la pedra seca i el turisme rural. De fet, des de l’any 2015, la firma familiar ha  anat adquirint terres fins a conformar la finca de 85 hectàrees que té actualment. En aquest cas, la construcció del molí esdevé l’eix central que uneix l’oli verge extra, destinat especialment a l’exportació, els elements de pedra seca que hi ha a la finca i el paisatge la comarca de les Garrigues.

Els passos més immediats de la Finca Agrícola Cuadrat Valley s’encaminen a  obrir la finca i el molí al públic en general a través d’una ruta pedagògica senyalitzada a l’oliverar que permeti conèixer millor les especificitats del conreu d’aquest arbre secular i descobrir les modernes tècniques d’extracció en una clara aposta d’aquesta empresa familiar per l’oleoturisme, garant d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient.