• Economia
  • Alerta coronavirus: pànic a la borsa!

Alerta coronavirus: pànic a la borsa!

L'economista Jordi Bellini alerta que "a Europa fa més de 10 anys que no es veia una setmana tan negra"

El coronavirus a Corea del Sud. | EP
El coronavirus a Corea del Sud. | EP
Barcelona
29 de Febrer de 2020

Aquesta setmana hem sigut espectadors del pànic bosari a escala mundial, queda demostrat una vegada més que les borses no són sempre racionals. Durant les últimes dues setmanes havíem vist com el pànic anava desapareixent poc a poc i les borses s’anaven recuperant, però el cap de setmana del 22 i 23 de febrer van repuntar els casos de COVID-19 a Itàlia i Corea del Sud. Això ha provocat una reacció totalment desproporcionada a la majoria de borses internacionals i una demanda sobtada del que es consideren “valors refugi” com l’or. El pànic és tan intens, que a Brasil va baixar un 7% l’índex borsari de referència (l’IBOVESPA) després que es confirmés el primer i únic cas del virus tant al país llatinoamericà com a tota Amèrica del sud.

"Aquesta setmana hem sigut espectadors del pànic bosari a escala mundial, queda demostrat una vegada més que les borses no són sempre racionals"

Els dos focus fora de la Xina dels quals tothom està pendent són a Corea del Sud i Itàlia. Des de principis de setmana els nous casos del virus han augmentat de forma exponencial a ambdós països. De fet, i presumptament, és a causa d'aquests nous focus que el pànic s’ha propagat a nivell mundial. L’índex de referència Sudcoreà, el KOSPI, ha baixat més d’un 8% durant tota la setmana, i en el cas de l’índex de referència d’Itàlia, el FTSE MIB, ha tingut una baixada de més del 10% des del tancament de la setmana passada.

A Europa no s’ha salvat ningú. El mateix índex de referència europeu, l’Euro Stoxx 50, ha baixat gairebé un 12% en 5 sessions, i l’IBEX 35 més d’un 11%, situant-se per sota dels 9.000 punts quan la setmana passada estava superant els 10.000 punts. En general, a Europa fa més de 10 anys que no es veia una setmana tan negra. El sector més penalitzat ha sigut el del turisme. Com és d’esperar, la gent no té ganes d’anar de vacances amb un virus sense cura propagant-se, i aparentment, sense control.

Les quatre grans empreses turístiques de l’IBEX han sigut les que pitjor ho han passat aquesta setmana. Melià ha baixat gairebé un 15%, IAG gairebé un 12%, AENA més d’un 13% i Amadeus gairebé un 12%.

"L'IBEX 35 ha baixat més d’un 11%, situant-se per sota dels 9.000 punts quan la setmana passada estava superant els 10.000 punts"

Repsol, que depèn força del preu del petroli, també ha baixat gairebé un 14% aquesta setmana pel preu tant del WTI com del Brent que han baixat aproximadament un 10%. El petroli acumula una caiguda d'al voltant del 25% des de principis de la crisi. A Nova York no els hi ha anat massa millor. Tant el Dow Jones com el S&P 500 porten aproximadament un 11% de caigudes, i apunten maneres perquè aquesta sigui la seva pitjor setmana des del 2008.

Aquesta reacció post-apocalíptica i totalment desproporcionada està fent que els inversors es moguin cap als “valors refugi”. Des del principi de la crisi del COVID-19, els inversors havien escollit invertir en or i altres metalls preciosos com la plata i el pal·ladi, però aquesta setmana s’han mogut les inversions de deute. Als Estats Units ha baixat l’interès dels bons sobirans. Per exemple, els bons a dos anys han baixat fins a nivells de novembre de 2016. Això es degut a que l’expectativa que la FED baixi els tipus d’interès pel coronavirus cada vegada és més extensa, de la mateixa manera que els inversors que tenien deute sobirà fora del Estats Units estan tornant a portar-lo. Això ha provocat un augment de la seva demanda de deute, cosa que fa baixar els tipus d’interès dels bons americans.

"Des del principi de la crisi del COVID-19, els inversors havien escollit invertir en or i altres metalls preciosos com la plata i el pal·ladi, però aquesta setmana s’han mogut les inversions de deute"

Una cosa similar està passant a Europa, on la prima de risc està augmentant en països com Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia però a Alemanya, el tipus d’interès del deute a 10 anys ha baixat fins a mínims, situant-se en el -0,6% quan venia del -0,18% a principis d’any. A Espanya, la prima de risc ha passat des dels 66 punts bàsics fins a més de 90 en una setmana. Durant la mateixa setmana a Itàlia ha passat dels 135 punts bàsics fins als aproximadament 180 i a Grècia dels 136 fins als 187.

Alerta coronavirus i ull a la borsa!