
L'explosió de la bombolla immobiliària i els efectes de la crisi han dificultat enormement l'accés de les empreses al finançamenttradicional. Els bancs ja no financen com ho feien abans i aquesta nova realitat ha obligat a empreses i emprenedors a buscar noves fórmules de finançament.
Pedro Nueno, professor d'IESE i president de CEIBS, ha exposat les últimes novetats sobre innovació financera i alternatives al finançament bancari en una conferència en el marc de la jornada empresarial Expofinanzas celebrada a Sant Cugat.
Capital risc (venture capital)
És una fórmula que s'utilitza per començar una empresa de zero. Nueno explica que implica un elevat risc perquè es posen diners en projectes que encara no se sap com funcionaran. A canvi, diu, l'inversor té una participació rellevant i pot opinar. Un cop el projecte ja funciona, l'inversor pot vendre la seva part i si ha tingut èxit tothom hi guanya.
El propi Nueno va impulsar un fons d'aquestes característiques a l'IESE. Al principi li va costar convèncer a l'escola de negocis de la seva idoneïtat però avui ja ha llançat una quarantena d'empreses que han generat 3.000 llocs de treball. La fórmula és senzilla: dels projectes generats a l'entorn de l'escola de negocis se seleccionen els millors, que es presenten al consell que en fa una selecció a la qual s'hi destina la inversió.
Nueno va reproduir l'invent a la Xina, des de l'escola de negocis China Europe International Business School (CEIBS) que ell mateix va impulsar, i més recentment a l'Àfrica. Per què no hi ha més fons de capital risc a casa nostra?, es pregunta Nueno. A diferència d'Estats Units, explica, on estan més estesos i desgraven molt, aquí denuncia una manca d'incentius que afavoreixin aquest tipus d'inversions. En qualsevol cas, Nueno destaca el CDTI, que exerceix com d'empresa de capital risc de l'Estat.
Capital desenvolupament (private equity)
Són fons que entren quan l'empresa comença a funcionar. El negoci garanteix que funciona i el següent pas és fer-lo créixer, explica Nueno. En aquest cas, existeix menys risc i es busca un retorn més immediat. Explica que existeixen més fons que projectes, i que alguns s'han hagut de tancar i tornar diners als seus participants per manca de projectes.
Business angels
Es tracta de persones que destinen part del seu capital a invertir en projectes de diferents empreses, explica Nueno. També poden estar agrupats en grups de business angels. Es presenten projectes, i els que agradin s'organitzen i hi inverteixen. Permet fer seguiment dels projectes i formar una xarxa de suport que dóna confiança i permet una avaluació contínua.
Crowdfunding
És una altra innovació en matèria de finançament que està agafant volada. Segons Nueno, es tracta de finançament en massa: cerca repartir la inversió entre diversos microinversors, generalment a través d'Internet a través de plataformes com Puentis.