Amphos21, el ‘guia’ digital del medi ambient

L’empresa, que forma part del grup internacional RSK i amb una seu al DFactory, s’ha especialitzat en solucions digitals per la gestió de recursos hídrics

L'equip d'Amphos21, durant la celebració del 30è aniversari L'equip d'Amphos21, durant la celebració del 30è aniversari

Fa tres dècades, la inquietud mediambiental es concretava en la recerca sobre la gestió dels residus nuclears. Per a aquest propòsit, es contractaven equips de químics, geòlegs o altres professionals altament especialitzats. D’aquest bagatge, en sorgeix l’activitat de l’empresa Amphos21, que pertany al grup internacional RSK. La filial espanyola d’aquesta multinacional, que ara compleix tres dècades, disposa de dues seus a Barcelona, una al districte de Sant Martí i l’altra al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). La trajectòria de la companyia ha transitat des de la recerca d’una firma privada en el marc de l’entorn acadèmic a proposar solucions als reptes ambientals. Així explica aquest camí la responsable de solucions digitals d’Amphos 21, Ester Vilanova. “Intentem oferir respostes tecnològiques a problemes mediambientals amb solucions complexes”. La gestió nuclear, encara, i la investigació sobre els recursos hídrics, especialment els aqüífers i els pous subterranis, formen part del cor del seu negoci.

Vilanova assenyala que un dels valors afegits d’Amphos21 és que al centre de la seva activitat se situa la recerca i la investigació. De fet, la seva filosofia empresarial es basa a contractar a tècnics amb la categoria de doctors, que representen la meitat de la plantilla. L’empresa ofereix serveis científics i tècnics de consultoria i enginyeria ambiental en sectors com la  mineria,  el nuclear, l’aigua, el medi ambient, les infraestructures, la sostenibilitat o el canvi climàtic. Amphos21 inclou tres empreses, ubicades a l’Estat espanyol, Xile i Perú, a aquests dos darrers països, orientades a la mineria.

En el seu dia a dia, la companyia combina activitats de camp i de laboratori, el treball de gabinet d'experts i el desenvolupament de solucions digitals a mida per a ajudar als seus clients. Un altre de les seves claus és l’equip, amb una qualificació professional molt alta, que “és reconegut internacionalment per la seva especialització, ja que comptem amb hidrogeòlegs amb un component d’R+D, vinculats amb universitats i institucions de recerca”.

La companyia combina activitats de camp i de laboratori, el treball de gabinet d'experts i el desenvolupament de solucions digitals a mida per a ajudar als seus clients

Aliances i innovació

Amb la seva presència al DFactory, que representa un 10% dels projectes d’Amphos21 al mercat espanyol, la firma pot entrar en contacte amb la resta de l’ecosistema innovador de l’entorn. “Les nostres solucions tecnològiques no tenen sentit si no estem presents en un entorn d’aquestes característiques”. Aquest espai els ofereix la possibilitat d’establir aliances i promoure projectes, prenent com a base la innovació oberta.

A les seus de Barcelona de la companyia, al DFactory hi està l’equip digital, format per sis persones, i en el qual es troben programadors, científics de dades i especialistes en medi ambient amb un component tècnic. A través del desenvolupament d’un software que utilitza la Intel·ligència Artificial (IA), Amphos21 treu conclusions sobre la gestió de l’aigua en rius, aqüífers o pous, el que afavoreix el desplegament d’eines d’anticipació, predicció, presa de decisions o la implantació de sistemes d’alertes. Mentre que a l’oficina a la ciutat de Barcelona, hi treballa l’equip més tècnic, format per químics i hidrogeòlegs. 

Ester Vilanova: "Una de les nostres tasques és explotar les dades per millorar la gestió dels recursos hídrics, especialment de les aigües subterrànies”

“Una de les nostres tasques és explotar les dades per millorar la gestió dels recursos hídrics, especialment de les aigües subterrànies”. Aquesta funció, juntament amb l’objectiu inicial de gestionar els residus nuclears, esdevenen la part més important de la facturació, segons explica Ester Vilanova. Amphos21 compta amb solucions digitals com a plataformes d'intel·ligència artificial o bessons digitals específics per a actius hídrics. Entre altres, permeten optimitzar el cicle integral de l'aigua, l'alerta primerenca i predicció de contaminants, la gestió de captacions o camps de pous, l'estalvi energètic i l'anticipació a possibles problemes. Paral·lelament, també disposa d’una plataforma de dades per a agilitzar i optimitzar la presa de decisions i sistemes avançats d'informació geogràfica.

Al DFactory, estan desenvolupant productes tecnològics com el ‘Digital Twins’, un sistema de bessó digital que permet la visualització virtual de dades, l’’Aqua Learning’, un mètode d’algoritmes d’aprenentatge automàtic i el ‘dEMS’, un altre tipus de bessó digital.

Entre els seus darrers projectes, la companyia ha presentat un estudi, fet conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que estableix un model de flux de l’aqüífer fluviovolcànic de la Garrotxa. Per altra banda, també està duent a terme, col·laborant amb Northline Solutions, una prova pilot de regeneració d’aigua del terciari de l’EDAR de Sant Lluís, Menorca, per a injectar-la amb pous profunds a l’aqüífer. L’assaig, iniciat l’octubre de 2022,  porta injectats al voltant de 5.000 m3 d’aigua regenerada que ha aconseguit millorar en un 5-10% la salinitat dels pous de control. Totes aquestes iniciatives cerquen millorar la gestió ambiental, emprant o explotant dades i eines tecnològiques per monitorar-les i prendre decisions anticipatòries respecte al comportament dels cicles hídrics.

Més informació
DFactory Barcelona rep el premi a la innovació de la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya
Shining 3D, el 'bessó' digital de la tecnologia
Avui et destaquem
El més llegit