L'anafilaxi és la reacció al·lèrgica més greu i pot arribar a provocar la mort. Els primers símptomes de l'anafilaxi són forta picor a la pell, aparició de faves i edema a les parpelles i els llavis. També es poden presentar símptomes digestius entre els que destaquen les nàusees, els vòmits i la diarrea, símptomes respiratoris com la dificultat per respirar, dolor intens al tòrax, la sensació de tenir alguna cosa a la faringe, el canvi del to de veu i la rinitis. D’altra banda, hi poden haver símptomes neurològics com confusió, pèrdua de coneixement i convulsions. Finalment, també es poden desenvolupar símptomes cardíacs com taquicàrdia, palpitacions, hipotensió i marejos.
És fonamental destacar que en un 20% dels casos d'anafilaxi no s'observen símptomes cutanis, dificultant així significativament el diagnòstic precoç. En alguns pacients poden aparèixer quan ja hi ha hagut afectació sistèmica. Hi ha múltiples causes d'anafilaxi i varien segons l'edat dels pacients. En els nens, per exemple, les causes més freqüents són els aliments com l’ou, la llet, els fruits secs, el peix i el marisc, entre d'altres. En canvi, en els adults les causes més comuns són els aliments, els fàrmacs com els antibiòtics, els antiinflamatoris, contrastos i anestèsics o d’altres elements com el làtex i les picades d’himenòpters.
Les causes en els adults són els aliments, els fàrmacs com els antibiòtics, els antiinflamatoris, contrastos i anestèsics o d’altres elements com el làtex i les picades d’himenòpters
A part de les causes, és fonamental valorar altres factors en els que es desenvolupa la reacció: l'exercici físic, la ingesta de begudes alcohòliques, la presa de fàrmacs, infeccions i situacions d'estrès, que poden potenciar les reaccions al·lèrgiques dels pacients. El diagnòstic el realitzarà un especialista en Al·lergologia mitjançant la realització de proves cutànies, analítiques i fins i tot proves de provocació controlades.
El tractament de primera línia és l'adrenalina intramuscular i el de segona línia els corticoides i els antihistamínics. Els pacients ben diagnosticats i amb episodis d'anafilaxi han de disposar d'un "kit d'emergències" amb aquests fàrmacs i portar-lo sempre a sobre per poder actuar en cas d’una reacció sobtada.
És molt important realitzar controls periòdics amb un especialista en al·lergologia per tal de dur a terme un correcte diagnòstic, seguiment i fomentar un coneixement exhaustiu de l'ús correcte dels medicaments recomanats.