Antoni Cañete és l'home de la lluita contra la morositat, l'enginyer industrial que ha convertit l'eradicació d'aquest problema en la seva causa particular. Parlar d'Antoni Cañete és sinònim de parlar d'una persona que ha mogut cel i terra per acabar amb aquesta xacra que perjudica pimes i autònoms i que continua fent-ho, sobretot des de la Plataforma Multisectorial Contra la Morositat (PMcM), però també des de la secretaria general de Pimec, des de la Plataforma Pymes i des de molts altres àmbits. No hi ha una sola conversa amb ell en què no surti el tema.
De fet, quan vaig conèixer Cañete el 2014 en una entrevista que li feia pel llibre Lobby, peça clau per a les pimes, "morositat" va ser una de les primeres paraules que va sortir de la seva boca després, això sí, d'haver fet les presentacions pertinents. Morositat, pimes i lobbies. Aquest va ser el fil conductor d'una conversa que obria portes a un món desconegut per molts. Sí, Pimec és un lobby i la PMcM també. Un lobby dels bons, dels que aporten el seu gra de sorra a la societat i, en aquest cas, al teixit empresarial del país. Per entendre-ho d'una altra manera: si hi ha un colesterol bo i un de dolent, també hi ha lobbies bons i lobbies dolents. I la PMcM és justament "un lobby que explica específicament a tot l’àmbit polític la importància i transcendència d’aquest fet, que els polítics no coneixen perquè no són empresaris".
La Plataforma neix just després de la crisi del 2008, una crisi que va ser el punt d'inflexió per detecar "un càncer que tenim dins la nostra economia" i que, precisament, amb la crisi "va fer metàstasi" i es va convertir "en la causa més important del tancament d’empreses": la morositat, un aspecte que juga un paper molt important en la competitivitat i "viabilitat" d'un país perquè si no deixa d'existir, pot acabar amb gran part del seu teixit empresarial. En aquest sentit, Cañete ja deia el 2014 que si la crisi va ser més dura a Espanya que en qualsevol altre país va ser precisament per la manca d'un marc legislatiu que regulés tot això.
Cañete: "La morositat és un càncer que tenim dins la nostra economia i que amb la crisi del 2008 va fer metàstasi i es va convertir en la causa més important del tancament d'empreses"
Mentre porta una i altra vegada aquesta problemàtica a Madrid i l'ha fet arribar fins i tot al Congrés dels Diputats -que finalment va avalar al setembre del 2020 posar en marxa un règim sancionador contra la morositat-, Cañete també és president honorífic de Cofme, el consorci de fabricants de material elèctric, des del 2006; president de la PMcM des del 2013; vicepresident i portaveu de la Plataforma Pymes des del 2018 i el secretari general de Pimec des del 2005. Després de 16 anys ocupant aquest càrrec, ara fa un pas més sent el candidat d'Activisme Empresarial per presidir la patronal catalana dels autònoms i la micro, petita i mitjana empresa.
El successor activista
El president en funcions de Pimec, Josep González, va proposar Cañete encara no fa ni un any com el seu successor. L'assemblea de la patronal va avalar la proposta per unanimitat al juliol del 2020 i a principis de febrer González anunciava la seva dimissió i la convocatòria electoral per aquest 23 de febrer. "Va decidir que era convenient que el nou Govern pogués tenir una interlocució amb el nou govern de Pimec", explica Cañete en una conversa amb VIA Empresa. A partir d'aquí, va començar la cursa electoral entre la seva candidatura i una nova surgida de l'ANC, EinesPimec, que en només dues setmanes ha declarat una guerra a la patronal que arribava fins i tot a l'amenaça d'impgunar els comicis, una amenaça que, finalment, no s'ha dut a terme.
Però Cañete té clar què és el que vol per a Pimec i, tot i que està "encantat" que triomfi la democràcia, hi hagi debat i que hi hagi més candidatures, considera que aquesta liderada per Pere Barrios no és "enfrontar-se a un candidat, sinó a una estructura amb una capacitat que agafa tota la ingerència exterior de l'ANC, activant tots els punts de recollida". De fet, recorda, Pimec "és un agent social i econòmic del país i representa interessos de part" i no ha de ser, doncs, "una institució instrumentada i pervertida".
Cañete: "Pimec és un agent social i econòmic del país i representa interessos de part i no ha de ser una institució instrumentada i pervertida"
Més enllà de tot això, tornem al tema que ens ocupa. Si Cañete surt vencedor d'aquestes eleccions, serà el primer president de la patronal que cobrarà un sou. Això també va decidir-se durant l'executiva celebrada per Pimec a l'estiu, que va introduir aquest canvi pensant en què la nova presidència tingui un caràcter més executiu. "Hem crescut tant, que tenim presència i necessitem d'una dedicació exclusiva", aclaria el candidat d'Activisme Empresarial a aquest diari. Una dedicació que justifica recordant l'evolució de Pimec sobretot en temps de covid-19, quan la patronal ha dedicat “26 hores al dia” a la pandèmia, no ha fet cap ERTO, ha donat moratòries als socis, ha complert amb el pressupost establert i ha tingut menys baixes que mai.
Aquest nou model de governança, basat en -com deixa clar el nom de la seva candidatura- l'activisme empresarial i que, per tant, se centra en el fet què "les pimes no siguin passives" i "que s’activin per poder participar el món associatiu", té per objectiu "tenir entitats del segle XXI, amb gent jove i potent". De fet, a la seva candidatura el segueixen figures de tots els àmbits, sectors i edats. Des de l'expresidenta del Circuit de Catalunya i exdirectiva del Barça Maria Teixidor, fins la CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona i patrona de la Fundació Museu Picasso, Anna Gener, passant per el fundador de Factor Energia i vicepresident del FC Emili Rousaud i el president executiu de Numintec i vicepresident de la Fundació Pimec, José María Torres. Fins i tot va rebre el suport de Yanis Varoufakis, que demanava el vot per Cañete en un tuit assenyalant que la seva candidatura "és essencial per defensar la independència de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms del poder de les grans multinacionals i el capitalisme neoliberal".
Cañete: "A la meva candidatura hi ha gent de tot tipus, és plural i no estan pel que pensen, sinó pel que són"
Com diu ell mateix, "a la meva candidatura hi ha gent de tot tipus, és plural i no estan pel que pensen, sinó pel que són" perquè, té clar, "nosaltres hem de construir un país fent bé les coses". Un 40% de dones, un 30% de socis col·lectius i tots els territoris de Catalunya representats. I, com assegura optimista, "estic segur que guanyarem".