"Èpoques de mudances en les quals caminem cap a un futur, com diu un bon amic enginyer en nanoelectrònica, en què "ni els smartphones tenen la vida assegurada a mitjà termini". Així és com Antoni Garrell, director de la Fundació Esdi i col·laborador de VIA Empresa, posava punt i final a la seva ressenya La societat digital impulsa la Indústria 4.0 sobre el seu últim llibre La industria 4.0 en la sociedad digital (Marge Books, 2019). Però, diuen, que l'ordre dels factors no altera el producte.
Garrell ha presentat la seva obra escrita en col·laboració amb el creatiu Llorenç Guilera a la Laie de Pau Claris. I ho ha fet acompanyat per la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i els exconsellers Jordi Baiget, Felip Puig, Lluís Recoder, Jordi William Carnes i Jordi Jané, entre molts d'altres. La llibreria estava plena a vessar.
Garrell: "Èpoques de mudances en les quals caminem cap a un futur, com diu un bon amic enginyer en nanoelectrònica, en què "ni els smartphones tenen la vida assegurada a mitjà termini"
"Té la creativitat i la innovació als dits", assegurava un dels presents abans de demanar a Garrell que li signés el llibre. "Els artistes són així...", afegia un altre tot just després de fer-li una fotografia. Molt abans que pels seus 10.000 seguidors a les xarxes socials, Garrell és conegut per la seva llarga trajectòria professional amb fites com la cofundació del Cercle per al Coneixement, la direcció general de la fundació Esdi o la vicepresidència de la Fundació Indústria.
(Ex)consellers i un tren d'alta velocitat
Des de bon començament, la creativitat i la innovació han fluït en el transcurs de la presentació. És poc freqüent que una consellera i dos exconsellers comparteixen escenari en una llibreria mentre tres exconsellers més s'ho miren des de la primera fila. "La por als canvis només la podem canviar amb oportunitats de formació i flexibilitat", ha assegurat Baiget sobre la revolució 4.0 de la societat digital. "No ho podem deixar tot en mans del mercat, s'ha de regular i no pot ser una selva", ha insistit.
Baiget: "No ho podem deixar tot en mans del mercat, s'ha de regular i no pot ser una selva"
Chacón ha agafat el fil i ha emplaçat a tots els presents a endinsar-se a la nova revolució industrial i aprofitar les oportunitats que suposa. No s'ha oblidat, però, del dèficit de 3.500 professionals en noves tecnologies resultant del desajust entre oferta i demanda. "O ens afanyem o passarem de ser els primers de la classe a suspendre", ha alertat.
I encara ha afegit: "Hi ha un tren d’alta velocitat que no podem perdre: hem de ser competitius, tenir referents d’empreses catalanes i ja no parlem d'indústria de l’automòbil sinó d'indústria de la mobilitat".
Chacón: "Hi ha un tren d’alta velocitat que no podem perdre: hem de ser competitius, tenir referents d’empreses catalanes"
Amb Baiget i Chacón pujats al tren literari i empresarial, s'hi ha sumat també el seu predecessor. Segons Puig, "el gran repte de país és aconseguir que s'aposti pel finançament de la petita i mitjana empresa" i "caldrà regulació i política industrial". Un dels problemes més repetits és la dimensió empresarial: "Tenim un ADN de minifundistes i la transferència tecnològica és fonamental per a les petites empreses".
Conselleria d'Empresa, Treball i Polítiques Digitals
"M'he oblidat d'una cosa, que la consellera Chacón sigui la consellera d'Empresa, Treball i Polítiques Digitals", ha afegit Puig en temps de pròrroga. Que cadascú tregui les seves conclusions futuristes. Però, a primera vista, voldria dir que els consellers Jordi Puigneró, Chakir Homrani i Àngels Chacón haurien de compartir departament i visió a tres bandes. Tot, pel coneixement empresarial, laboral i tecnològic.
Puig: "Que la consellera Chacón sigui la consellera d'Empresa, Treball i Polítiques Digitals"
Amb una llarga experiència a la Xina, el moderador i director de Betevé, Sergi Vicente, ha recordat que "estem al final d'una era" i ha emplaçat a analitzar el comportament dels joves de 25 anys. Entre Y i Z, entre mil·lenials i centennials. En un concepte: "Aprendre a desaprendre". "És repensar les coses. És una recerca. És situar-se fora del centre, tenir idees originals que aporten valor, resoldre problemes de forma nova. És llibertat", que escriu Bibiana Ballbè en el seu llibre 21 claus de la creativitat.
"Si no generem coneixement, no tindrem capital intel·lectual", ha conclòs Llorenç Guilera. I el coneixement, segons Garrell, també passa per l'autocrítica i la reflexió conjunta entre els diferents agents socioeconòmics. Amb indústria 4.0 i societat digital. Amb creativitat i cultura. La Laie, la llibreria de conselleries de passat, present i futur.