
L'arribada de l'anomenat Dia de l'Alliberament als Estats Units, l'acte en què el president Donald Trump ha presentat l'augment dels aranzels en les importacions de pràcticament tots els països del món, ha sacsejat l'economia mundial, amb caigudes generalitzades a les borses internacionals. A Washington, l'índex d'empreses tecnològiques Nasdaq va tancar el dijous amb pèrdues del 5,97%, mentre que l'S&P500 i el Dow Jones industrial van registrar davallades del 4,8% i el 3,9%, respectivament. L’índex Nikkei japonès registra aquest divendres una caiguda del 2,75%, l’índex australià S&P/ASX 200, del 2,44%; la borsa de Hong Kong, un 1,52% i la de Bombai, un 1,37%. A Espanya, l'Ibex-35 ha encetat el divendres amb caigudes superiors a l'1,5%, i el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ja ha obert la porta a “cuidar” la relació comercial amb la Xina alhora que es manté un “diàleg constant i permanent” amb els grups parlamentaris i les comunitats autònomes per gestionar la resposta als aranzels dels EUA.
A l'espera de veure quina forma acaben prenent aquests aranzels, l'Agència per a la competitivitat de l'empresa (Acció) del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat ja ha fet els primers càlculs de qui pot veure's afectat per l'impacte d'aquesta política Catalunya: 3.161 empreses amb unes vendes agregades de 4.351 milions d'euros, que suposen el 4,3% de les exportacions catalanes al món. Els Estats Units són el primer destí no europeu de les vendes internacionals de les empreses catalanes, les quals van créixer un 19% el 2024 i un 80% des de l'any 2020. Sumant-hi les importacions, el país nord-americà és el cinquè soci comercial més important del Principat amb un volum de negoci de 10.108 milions d'euros, només per darrere d'Alemanya, França, Itàlia i la Xina.
Acció calcula que els aranzels de Trump afectaran 3.161 empreses catalanes, que van exportar el 2024 4.351 milions d'euros als EUA
Segons Acció, el sector que es veurà més afectat pels aranzels de Trump és el de les indústries químiques, que va exportar als Estats Units fins a 1.164,9 milions d'euros durant el 2024, gairebé el 27% del total d'exportacions catalanes. Els productes farmacèutics són la segona indústria més afectada, amb vendes de 707,1 milions (16,3%), seguida per la maquinària i equips (479,1 milions, 11%), l'agroalimentació (460,3 milions, 10,6%) i la metal·lúrgia i els productes metàl·lics (224,1 milions, 5,2%). Davant d'aquest context, l'agència pública ja va activar el passat mes de gener un servei per ajudar les empreses a mitigar els efectes de les polítiques proteccionistes de l'administració estatunidenca, a través del qual ja s'ha reunit amb una trentena de companyies catalanes.
L'anunci dels aranzels també ha estat rebut amb preocupació pel Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC). Una enquesta interna de l'entitat desvela que el 79,3% dels economistes catalans creu que les polítiques de Trump tindran un efecte desfavorable per a l'economia catalana, amb especial preocupació a les demarcacions de Barcelona i Tarragona. S'ha de tenir en compte que la consulta es va fer entre el 23 de febrer i el 23 de març, abans de confirmar-se els detalls concrets de la política aranzelària. Des del CEC demanen “esgotar” totes les vies per “intentar redreçar la situació a través de la negociació” i suggereixen a la Generalitat “iniciar converses” amb els diferents agents afectats amb l’objectiu de “definir mesures” que contribueixin a superar “la situació actual i futura”.
Entre la prudència i la crida a la cooperació
En contrast amb el Col·legi d'Economistes, a Foment del Treball han mostrat una actitud més prudent. El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha reconegut que “una guerra comercial és dolenta per a tothom”, però també ha demanat no “sobreactuar” i donar marge a la negociació. “Hi ha possibilitats encara de diàleg”, ha assegurat Sánchez Llibre aquest divendres en una trobada amb els mitjans de comunicació. El líder de Foment considera que “no hem de mirar missatges molt negatius perquè estem convençuts que les solucions arribaran a llarg termini”, i ha subratllat que “és el moment” perquè la Unió Europea implementi “les mesures que reclamen els informes Letta i Draghi”. Sánchez Llibre també ha aprofitat per “activar de manera urgent mecanismes de suport i ajudes dirigides als sectors afectats”, entre els quals ha citat l'agroalimentari, el vinícola, l'industrial i el tecnològic.
A l'esfera política, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha qualificat la decisió de Trump “d'injustificable” i ha augurat que durà el món a “una guerra comercial”. El cap de l'executiu ha assegurat que Catalunya estarà “al costat d'Europa” i “del pla anunciat pel govern d'Espanya” per afrontar els efectes dels aranzels, i ha recordat que ha convocat una reunió dilluns vinent amb els agents econòmics del país per donar-los a conèixer mesures complementàries a les estatals i comunitàries. A l'oposició, Junts per Catalunya ha lamentat que el president Illa no hagi anunciat una ronda de contactes amb els representants dels diferents grups parlamentaris per dissenyar una estratègia conjunta, i ha anunciat que interpel·larà el Govern al pròxim ple del Parlament sobre aquesta qüestió. Per la seva banda, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha demanat a l'executiu que estigui “al costat del teixit empresarial” i ha titllat les polítiques de Trump com un “atac injustificat”. En el cas dels Comuns, la portaveu del partit, Aina Vidal, ha aprofitat l'ocasió per reivindicar que Catalunya necessita recuperar “l'autonomia” i “l'autosuficiència” a través de la indústria per minimitzar les conseqüències dels aranzels.