• Economia
  • Els aranzels de Trump perjudiquen Espanya

Els aranzels de Trump perjudiquen Espanya

Les exportacions de cítrics, oli d'oliva, formatges, fruites i vins es veuran afectades per la tarifa del 25%

El president d'Estats Units, Donald Trump, que ha imposat un nou aranzel a productes europeus | ACN
El president d'Estats Units, Donald Trump, que ha imposat un nou aranzel a productes europeus | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona/València
03 d'Octubre de 2019
Act. 04 d'Octubre de 2019

Espanya serà un dels països europeus perjudicats pel nou aranzel de Donald Trump. El president dels Estats Units ha anunciat una nova tarifa del 25% sobre productes agraris provinents sobretot d'Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit. Això afectarà les exportacions d'oli d'oliva, formatges, fruites i vins, entre altres. L'Organització Mundial del Comerç (OMC) ha autoritzat la nova taxa, que també s'aplicarà als avions; en aquest cas, però, serà del 10%. Aquesta mesura permetrà al govern de Trump imposar aranzels per un valor de 7.500 milions de dòlars (uns 6.800 milions d'euros).

Els agricultors valencians han estat dels primers en alçar la veu. Segons un estudi elaborat per l'Associació Valenciana d'Agricultors -a partir de dades del Ministeri de Comerç-, l'adopció d'aquests aranzels posa en perill exportacions agroalimentàries valencianes per valor de 90 milions d'euros. Els cultius més afectats són els cítrics, les fruites i les hortalisses, els enviaments de les quals durant 2018 van ascendir a 80,9 milions d'euros. No obstant això, el comerç amb destinació als Estats Units d'altres productes tan importants per al sector agrari valencià com són el vi i l'oli d'oliva també es veu seriosament amenaçat, amb unes exportacions durant el passat exercici de 9 i 1,7 milions, respectivament. El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “imposar d'un dia per a un altre un aranzel que suposa una quarta part del valor de la producció farà molt difícil continuar exportant els nostres productes com féiem. Si la Comissió Europea no ho evita, hi haurà un mal considerable tant per a les empreses comercialitzadores com per als agricultors. Altres països competidors com el Marroc aprofitaran l'oportunitat i, una vegada desplaçats, més endavant serà complicat recuperar aquest mercat”. 

Aguado (AVA-ASAJA):  “Imposar d'un dia per a un altre un aranzel farà molt difícil continuar exportant els nostres productes"

En aquest sentit, AVA-ASAJA reclama al Govern espanyol que, malgrat estar en funcions, multiplique les seues gestions i reforce la pressió davant les institucions comunitàries, especialment davant la comissària de Comerç, Cecilia Maalstrom, l'actual comissari d'Agricultura i futur comissari de Comerç Phil Holgan, i l'encara president de la Comissió Juncker, així com a la presidenta electa Ursula Von der Leyen, per a trobar una solució satisfactòria als interessos exportadors dels productors, cooperatives i indústries agroalimentàries.

En cas d'adoptar-se els nous aranzels, Aguado exigeix a la Comissió Europea que responga establint també un aranzel del 25% a les ametles estatunidenques, així com a la resta de produccions agroalimentàries procedents d'aquest país. Així mateix, el dirigent agrari sol·licita a Brussel·les que estudie i tinga preparades mesures de compensació als sectors i països afectats. “Ha tornat a ocórrer com amb el veto rus, quan per un problema polític alié a l'agricultura vam ser els agricultors els qui paguem els plats trencats".

Resposta europea

Aquest impost és una resposta a unes subvencions -que la OMC ha considerat il·legals- d'alguns governs de la Unió Europea a Airbus, el rival europeu de Boeing. Segons l'organisme, el fabricant d'avions nordamericà ha perdut uns 7.500 milions de dòlars a causa d'aquestes subvencions. 

Des de Brussel·les, ja han avisat als EUA que aquests aranzels seran "contraproduents" i han amenaçat amb "contramesures" davant les polítiques comercials de Trump.