El Consell de Ministres ha activat el mecanisme del laude obligatori per posar fi al conflicte laboral dels vigilants de seguretat de l'Aeroport del Prat. Després que els treballadors de l'empresa Eulen rebutgessin la proposta de mediació plantejada pel Departament de Treball de la Generalitat i després d'iniciar una vaga indefinida de 24 hores aquest dilluns, el Govern espanyol ha acordat l'arbitratge forçós, a través del qual empresa i treballadors estaran obligats a acceptar les condicions que imposi un àrbitre extern.
Amb aquesta decisió del Consell de Ministres, empresa i treballadors tenen 24 hores per designar un àrbitre de mutu acord. Si no l'assoleixen, s'obrirà un altre període de 24 hores en el que serà el Govern espanyol qui designi l'àrbitre, que haurà de resoldre el conflicte en un màxim de deu dies.
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha explicat que la intervenció del Govern espanyol en el conflicte del Prat arriba un cop s'han constatat que les posicions entre les parts són "irreconciliables". Mentrestant, el Govern mantindrà la presència de la Guàrdia Civil als controls de seguretat, la qual cosa ha permès, des de dilluns, retornar "l'absoluta normalitat" a l'aeroport, segons de la Serna.
D'altra banda, el ministre de Foment ha anunciat també la constitució d'un grup de treball específic per establir un marc global i de caràcter general que detalli les condicions laborals i salarials del sector de la seguretat privada.
La posició dels sindicats
El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha rebutjat el nomenament d'un àrbitre mitjançant laude obligatori per resoldre el conflicte. Segons el sindicat, la decisió del Govern és una "resposta autoritària que ataca el dret de vaga i la negociació col·lectiva". CCOO considera que el problema del conflicte del Prat és la utilització de la subcontractació d'activitats "com a fórmula per precaritzar les condicions de treball".
Per la seva part, la Unió General de Treballadors (UGT) adverteix al ministre de Foment s'ha d'abordar amb urgència un conveni col·lectiu d'avenç de la seguretat privada i reclama una contractació pública "basada en la qualitat de l'ocupació i de la prestació de serveis".
Els punts de desacord de la proposta de mediació
La proposta de mediació del Departament de Treball de la Generalitat no ha arribat a bon port principalment a causa dels complements salarials. L'assemblea de treballadors reclama una millora salarial de 250 euros en 15 pagues, mentre que la proposta de mediació oferia 200 euros en 12 pagues, la qual cosa suposa una diferència de 1.350 euros anuals.
Així mateix, la proposta de Treball també incloïa algunes millores estructurals, com el reforç dels grups de vigilants amb una cinquena persona o el reforç del conjunt de la plantilla en època estival. Tot i així, els treballadors d'Eulen demanen una major concreció.
Aena també convoca vaga
Els sindicats d'Aena, CCOO, UGT i USO, també han registrat davant la Comissió d'Interpretació, Vigilància, Conciliació i Arbitratge (CIVCA) una convocatòria de 25 dies de vaga a tots els aeroports de l'Estat a partir del pròxim 15 de setembre. Els sindicats reclamen recuperar el poder adquisitiu perdut, que xifren en un 8%, i que es contractin 700 nous treballadors per cobrir les baixes.
Aquest ha estat el pas previ a la convocatòria oficial i definitiva que es confirmarà si el pròxim 31 d'agost no s'arriba a un acord amb el secretari d'estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez Pomar. En cas de confirmar-se les aturades, aquestes es farien els dies 15, 17, 22, 24 i 29 de setembre; l'1, 6, 11, 15, 27, 30 i 31 d'octubre; el 3 i 5 de novembre; i l'1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 i 30 de desembre, coincidint amb ponts o les vacances de Nadal.