• Economia
  • L'Arc Mediterrani segueix estirant de l'economia espanyola

L'Arc Mediterrani segueix estirant de l'economia espanyola

Catalunya, País Valencià i les Illes Balears registren les millors xifres de creixement anual de Ceprede i l'AIReF

La terminal de contenidors del Port de València
La terminal de contenidors del Port de València
Redacció VIA Empresa
Barcelona
02 de Novembre de 2017
Act. 02 de Novembre de 2017

La situació política no afecta la locomotora de l'Estat espanyol. L'economia de Catalunya creixerà per sobre de la mitjana estatal segons l'estimació del Centre de Predicció Econòmica (Ceprede). De fet, les comunitats de l'Arc Mediterrani segueixen estirant de l'economia del conjunt de l'Estat: el Principat creixerà un 3,4%, el País Valencià ho farà també en la mateixa mida i les illes Balears s'apuntaran un increment del 3,1%. Així mateix, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha publicat l'estimació del PIB de les Comunitats Autònomes pel tercer trimestre de 2017 i afirma que Catalunya creixerà un 3,6% interanual i un 0,9% intertrimestral, apuntant-se el segon i tercer creixements més destacats del conjunt de les CCAA.

Madrid, Catalunya, el País Valencià, Canàries, Castella-la Manxa i Navarra són les sis comunitats autònomes que creixeran aquest any per sobre de la mitjana del 3,1%. L'actualització dels indicadors, juntament amb la incorporació de les dades del tercer trimestre de la Comptabilitat Nacional, manté l'estimació de creixement de l'agregat del conjunt de l'Estat en el 3,1%.

DNoJbNKW4AAzbgr

Segons Ceprede, la situació catalana encara no ha afectat els creixements regionals. De fet, per a l'exercici actual l'efecte esperat sobre l'economia segueix sent "molt reduït", mentre que encara està per veure l'impacte el 2018.

A nivell autonòmic, després de l'última incorporació de les dades mensuals, Ceprede assenyala quines sis regions se situaran, amb un creixement superior al 3,1%, per sobre de l'avanç mitjà total.

Així, les comunitats més dinàmiques seran Madrid (+3,6%), Catalunya (+3,4%), País Valencià (+3,4%), Canàries (+3,3%), Castella-la Manxa (+3,3%) i Navarra (+3,2%). Després d'elles se situa Balears, amb un avanç del 3,1%, igual a la mitjana del conjunt de l'Estat.

Per sota del 3% se situen la resta de comunitats, amb una forqueta de creixements regionals àmplia que arriba al 2,1% de Múrcia, com a mínim, des del màxim del 3,6% de Madrid.

Per obtenir les seves prediccions, Ceprede té en compte 15 indicadors de l'activitat econòmica, com els afiliats a la Seguretat Social, l'IPI, el consum de combustibles, les matriculacions, el comerç exterior o les pernoctacions, i considera la base de dades oficial de l'INE per a la comptabilitat regional (CRE).

Tercer trimestre

El País Valencià és la comunitat que més creixerà segons l'Airef aquest tercer trimestre, amb un increment del 3,8% respecte de l'any anterior. Seguidament, Catalunya, amb un 3,6% i les Canàries amb un 3,5% completen el podi de l'expansió de l'economia de les comunitats. Les Illes Balears equipararien el creixement del conjunt de l'Estat, situant-se en un 3,1% anual.

Intertrimestralment parlant, València creix un 1%, Catalunya un 0,9% (empatant amb Cantàbria i La Rioja) i les illes Balears només ho farien un 0,5% respecte del segon trimestre.