Catalunya ha superat els 3,52 milions d’ocupats el segon trimestre del 2022, una dada que no s’assolia des del rècord històric del 2008, quan es va arribar als 3,6 milions de treballadors, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) que elabora l’Institut Nacional d'Estadística (INE).
De la mateixa manera, els aturats han marcat el nombre més baix des del 2008, amb 360.500 persones a les llistes dels serveis d'ocupació, un 8,55% menys que el trimestre anterior, quan hi va haver un repunt.
En comparació amb l'any passat, hi ha 118.000 desocupats menys (24,66%). La taxa d'atur s'ha reduït pràcticament un punt percentual fins al 9,29%, un percentatge que no es veia a Catalunya, també, des del segon trimestre del 2008.
Els indicadors de temporalitat han baixat durant els mesos d'abril i juny, quan ha entrat en vigor la reforma laboral impulsada pel govern espanyol. En concret, els assalariats amb un contracte temporal han passat del 20,2% al 17,8%.
Amb 118.000 aturats menys, Catalunya és la comunitat autònoma on més ha baixat l'atur en un any, seguida d’Andalusia (-114.000) i les Canàries (-66.800)
D’aquestes dades, destaca que Catalunya és la comunitat autònoma on més ha baixat l'atur en termes anuals. Concretament, ho ha fet en 33.700 persones durant el segon trimestre d’aquest 2022. Ara té 360.500 aturats. Així, la taxa d'atur ha baixat fins al 9,29%, enfront del 10,23% de fa tres mesos. Amb 118.000 aturats menys, és la comunitat autònoma on més ha baixat l'atur en termes anuals, seguida d'Andalusia (-114.000) i les Canàries (-66.800), segons les dades de l’EPA.
A tot Espanya, l'atur ha baixat en 255.300 persones el segon trimestre d'aquest any, fet que suposa un descens del 8,04%, i la taxa d'atur s'ha situat al 12,48%, quan el trimestre anterior se situava en el 13,65%, amb 2.919.400 aturats. L'atur cau per sota dels tres milions de persones per primera vegada des de 2008.
L'empresa alerta, el treball celebra
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha afirmat que les dades de l'EPA "permeten dir que Catalunya té una base sòlida per poder afrontar amb més garanties les dificultats de futur". Torrent també ha destacat l'increment notable de l'ocupació en el sector de la indústria, del 9,1% en termes interanuals. Una xifra que, segons ha indicat, "reafirmen la voluntat de reindustrialització" del país, i serà "clau" en la generació de llocs de treball "estables, arrelats i de qualitat".
Per la seva banda, Pimec ha advertit que l'EPA del segon trimestre mostra un "evident alentiment de la recuperació econòmica", tot i que algunes dades com l'evolució de l'atur és positiva. El secretari general de la patronal, JosepGinesta, ha assegurat que "les incerteses que planen sobre el context econòmic" es reflecteixen en la nova actualització, sobretot pel que fa a la pèrdua de població activa. "Caldrà orientar les polítiques d'ocupació a l'activació de persones", ha dit Ginesta, que ha recordat que un 80% del pressupost es dedica a prestacions i només un 20% a orientació i formació.
UGT considera que “les bones dades de l’evolució del mercat de treball no es traslladen als treballadors i treballadores, que veuen com els preus continuen amb una escalada que sembla imparable, repercutint directament en el poder adquisitiu de les persones treballadores”. Davant d’aquest escenari, la UGT reclama al govern de la Generalitat “una resposta urgent a aquesta situació d’emergència social, amb un Pla de xoc d’aplicació i efecte immediat”.
Per últim, el Col·legi d’Economistes de Catalunya valora positivament els indicadors del mercat laboral que recull l’EPA, però recorda que la taxa d’atur del 9,29% a Catalunya és encara superior al 6,1% de la mitjana de la Unió Europea. També alerta de la dificultat sistemàtica per donar resposta a les necessitats de cobrir llocs de treball de cada vegada més sectors, cosa que s’intensifica encara més en moments positius de la contractació i que contrasta amb els percentatges de desocupació que té el conjunt de l’economia.