• Economia
  • L’atur baixa un 16% en el País Valencià en 2018

L’atur baixa un 16% en el País Valencià en 2018

La província de València concentra el descens i, en canvi, puja en Alacant i Castelló. La patronal CEV mostra “preocupació” pel sector industrial

La CEV valora positivament l'avanç en els sectors agrícola i de la construcció al País Valencià | iStock
La CEV valora positivament l'avanç en els sectors agrícola i de la construcció al País Valencià | iStock
València
29 de Gener de 2019
Act. 29 de Gener de 2019

Dades globals positives per a l’ocupació en el País Valencià al tancament de 2018. L’atur va abaixar en 65.900 persones (un 16,08% menys que en 2017) i hi ha 26.800 persones més empleades (un 1,32% més); això dibuixa un mapa d’una taxa d’ocupació del 58,07% (2.062.700 persones) i un atur del 14,30% (344.100 persones), segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Les dones sense feina superen als homes (52,4% elles, 47,6% ells).

Segons aquestes dades, el País Valencià ha registrat la tercera reducció més gran en nombre d’aturats en l’Estat espanyol, només per darrere d’Andalusia i Madrid. Respecte al trimestre anterior, l’autonomia valenciana ha pujat en 3.100 treballadors (un 0,15% més) i ha reduït en 27.800 les persones desocupades (un 7,48% menys).

No obstant això, els resultats no es distribueixen de forma equitativa pel territori valencià. És en la província de València on es concentra la caiguda de l’atur i aconsegueix una taxa del 13,17%; en canvi, en Alacant ha pujat un 1% i presenta un 15,6% d’atur i en Castelló augmenta un 4,3% i un total de 15,11% persones aturades.

La patronal mostra preocupació pel descens de l’activitat en el sector industrial

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) ha fet una valoració “prudent” de les dades. Globalment les veu “positives” i valora l’avanç en els sectors agrícola i de la construcció, però remarca que obeeix, “en gran mesura”, a “factors estacionals”, sobretot en la província d’Alacant.

Malgrat això, veu amb “preocupació” el descens de l’activitat i l’augment de l’atur en el sector industrial, l’únic que ha pujat en el quart trimestre de 2018. Per tant, la patronal valenciana defensa “la necessitat de continuar donant suport al sector productiu, especialment a l’industrial, amb mesures que fomenten la competitivitat”. “En un context d’alentiment global, la generació d’activitat i ocupació estable i de qualitat és incompatible amb l’augment de la pressió fiscal sobre les empreses”, recalca la CEV.

CCOO-PV: “L’anhelat canvi de model productiu no s’ha produït”

La secretària d’Ocupació i Formació de CCOO-PV, Ana García, assenyala que “els indicis de la recuperació econòmica no poden negar que la creació d’ocupació segueix cimentada en la precarietat laboral, que s’acarnissa en les dones treballadores”. “Creixem a costa de les condicions laborals a què es veuen obligades a sotmetre’s els col·lectius més vulnerables”, denuncia.

Garcia subratlla que la taxa de temporalitat és del 28% i que l’increment en el sector de la construcció “demostra que l’anhelat canvi de model productiu no s’ha produït”. A més, sosté que el 89% de la feina generada des de 2017 és al sector públic, una “dada preocupant” que reflecteix “l’escassa reactivació del sector privat”.

La Generalitat Valenciana veu “senyals esperançadors”

Per la seua banda, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha valorat que les dades situen l’atur “per sota del 15% per primera vegada en 10 anys”. En aquest sentit, destaca el “bon comportament” del mercat de l’ocupació en el territori valencià, tot i que ha reconegut que la temporada agrícola i la campanya de Nadal expliquen els resultats.

“L’estabilitat de les dades anuals i la baixada del nombre de famílies amb tots els membres en l’atur o la millora de la contractació indefinida són senyals esperançadors”, assegura.