Autònoms, de cognom resilients

La precarització dels negocis i la pandèmia deixen als autònoms davant una recuperació llarga i costosa

Els autònoms catalans són un sector molt resilient | iStock
Els autònoms catalans són un sector molt resilient | iStock
Barcelona
11 de Maig de 2021
Act. 11 de Maig de 2021

Els autònoms tenen un paper essencial en la societat catalana i espanyola. En aquest temps de pandèmia han sigut un dels sectors que més ha patit i més ha notat la falta de recursos davant d'una crisi d'aquestes magnituds. No obstant a això, els autònoms tenen una qualitat que els diferencia dels treballadors: la resiliència. I és que per a ells no és només perdre una feina, és perdre un negoci o inclòs aquell projecte pel qual han treballat tota la seva vida. Així doncs, tal com afirma avui la presidenta d'Autònoms de Pimec, Elisabet Bach, "els autònoms miren al client als ulls i tenen una funció no només econòmica sinó social i territorial".

 

La pandèmia ha deixat sense negoci a 4.500 autònoms, segons l'informe Els autònoms a Catalunya 2009-2020 presentat per Autònoms Pimec. La patronal adverteix d'una "precarització molt important" del col·lectiu durant la pandèmia per l'alt nivell d'endeutament. De fet, de les 140.000 persones que van demana ajudes al febrer, un 50% van assegurar haver ingressat menys de 5.000 euros nets el 2020. D'aquests, un 13% havien tingut ingressos negatius. "La resiliència és important, però ens podem trobar que la precarització encara ho sigui més", alerta Bach. Davant aquesta situació, la patronal demana "suport" a les administracions en forma d'ajudes directes i condonació de deutes.

El director de l'Observatori de la Pimec, Modest Guijoan, i també amfitrió d'aquesta trobada, demana a l'Estat que estudiï la possibilitat de condonar el deute que tenen els autònoms amb la Seguretat Social, Hisenda o els crèdits avalats per l'ICO en el cas que no puguin tornar-los: "El temps de les ajudes directes ja ha passat" i per aquest motiu el directiu expressa la preocupació pels autònoms i la necessitat d'un mecanisme nou per revertir la delicada situació que viuen. Un argument que també remarca Bach, explicant que l'endeutament dels autònoms sorgeix "per aguantar" una situació excepcional que s'ha allargat durant un llarg període de temps i que caldrà veure qui ho acaba assumint: "És un tema que ara comencem, però que continuarà en els mesos vinents i que haurem de seguir de prop", assegura la directiva.

 

Augment de la precarització

La precarització dels autònoms no és cap secret avui dia. És a dir, sembla una qüestió òbvia que aquells que pateixen de més a prop la crisi són aquells que depenen dels seus propis ingressos per endeutar-se. Així doncs, està clar que el sector puja les seves xifres de precarització laboral i la presidenta d'Autònoms de Pimec alerta que l'augment de l'endeutament per la pandèmia també comporta un increment de la precarització dels autònoms, ja que "el seu sou és el que queda després de pagar tot el necessari" per dur a terme l'activitat.

Guinjoan: "Els autònoms s'han endeutat més"

Guinjoan, per la seva banda, recorda que les despeses s'han mantingut, però que la facturació, en molts casos, "ha estat zero", el que se suma a una capacitat més limitada de tenir estalvis. "Els autònoms s'han endeutat més", i recorda que per tenir la capacitat de poder tornar aquest increment del deute, l'activitat ha de tornar amb força i que augmentin els ingressos. Per aconseguir aquest augment de l'activitat, Bach demana que les administracions públiques tinguin en compte als autònoms a l'hora de contractar els serveis que demanden.

La nova llei riders 

Seguint la mateixa línia d'aquest informe cau una altra qüestió als peus dels amfitrions: els riders. En aquest sentit, el sector d'aquests treballadors ha estat en el punt de mira des de fa uns mesos. Les condicions laborals que ofereixen les empreses als riders, en moltes ocasions són molt precàries, amb altes hores per treballar, poca flexibilitat d'horaris i, en molts casos, salaris molt mínims. Davant d'aquest problema, des de l'Estat espanyol es presenta la Llei dels riders encarregada de reclamar a les empreses que els riders deixin de ser autònoms.

Des de Pimec descriuen la llei com quelcom que "va en la línia de protegir a aquests treballadors", segons Bach. A part, la presidenta d'Autònoms de Pimec recorda que els riders "assumeixen un risc empresarial i exerceixen l'activitat", mentre que molts repartidors no poden decidir sobre la feina que fan. D'aquesta manera doncs, Bach assegura que els riders "s'assimilen més a treballadors" que als autònoms perquè tenen un "poder limitat" de decisió sobre la seva feina.

Els autònoms han demostrat que són resilients i que han intentat aconseguir sortir de la millor manera possible de la crisi de la covid-19. Una situació complicada que demostra un cop més, que els autònoms són una part essencial de l'ecosistema econòmic català i espanyol. Tal com recorda Guinjoan: "Tot i que en fase de recuperació també creixen menys, en situació de crisi, els autònoms cauen menys que els assalariats".