El Consell de Ministres ha derogat l'article de l'Estatut dels Treballadors que permetia l'acomiadament objectiu per acumulació de baixes mèdiques justificades. L'article 52.d formava part de la reforma laboral del 2012 aprovada pel PP, i permetia fer fora un treballador amb baixes continuades encara que tinguessin un motiu mèdic reconegut. La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha dit que la decisió permet "resoldre una anomalia espanyola" que generava "alarma social" entre la població, i és un pas per "anar desmuntant la reforma laboral del PP". "A partir d'avui a ningú se l'acomiadarà tenint causa justificada de baixa per malaltia", ha destacat.
L'acomiadament per baixes justificades ara derogat va ser avalat pel Constitucional en una sentència a l'octubre que va provocar grans queixes dels sindicats. Llavors, el Constitucional va dir que "les absències intermitents, encara que siguin per causes justificades, generen un increment de costos laborals que l'empresa no té perquè suportar".
L'Estatut dels Treballadors, en el seu article 52.d, permetia acomiadar un treballador quan les baixes justificades superessin el 20% de les jornades a treballar durant dos mesos consecutius -sempre que el total d'absències superés el 5% de les jornades hàbils durant els dotze mesos anteriors-, o en arribar al 25% d'absències en quatre mesos discontinus durant un any.
La ministra Díaz ha justificat l'ús del reial decret per aprovar la derogació d'aquest tipus d'acomiadament. "Crec que hi ha poques ocasions en que es justifiqui més la urgència d'una mesura d'aquestes característiques, parlem de vulneració de drets i preservació de salut", ha defensat.