• Economia
  • Balears enfila el camí contra el plàstic

Balears enfila el camí contra el plàstic

El Govern de les illes aprova el projecte de llei de residus per reduir i mitigar l'impacte de les deixalles

Balears planta cara als plàstics d'un sol us | iStock
Balears planta cara als plàstics d'un sol us | iStock
Redacció i Agències
Barcelona
22 de Juny de 2018
Act. 17 d'Agost de 2018

El Govern balear ha aprovat el projecte de Llei de Residus de Balears, amb la qual persegueix reduir les deixalles generades en compliment dels objectius europeus i restringir l'ús de plàstics prohibint productes d'un sol ús com palletes, bosses i safates d'empaquetat.

 

El conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha destacat que la llei, que espera sigui aprovada en el Parlament aquesta legislatura, recull “mesures valentes, pràctiques i realistes” per impulsar “un canvi de model” que requereix del compromís de “ciutadans, administracions i empreses”.

La futura norma, que contempla sancions d'entre 300 i 2.000.000 euros, assumeix el mandat de la UE que en 2020 els residus generats han d'estar un 10% per sota dels quals produïa Balears el 2010 i per 2030 la reducció ha d'aconseguir el 20%.

 

Aquest objectiu passa per la supressió de nombrosos estris plàstics com a plats i gots, palletes, bastonets d'orelles i embolcalls d'un sol ús de productes frescos dels quals empren les botigues, que hauran de ser reemplaçats per materials biodegradables el 2020.

Aquest mateix any serà el primer en què es prohibeixin les bosses de plàstic d'un sol ús, els productes amb microplàstics, les versions no reutilitzables d'encenedors, maquinetes d'afaitar i cartutxos d'impressió i les càpsules de cafè fetes amb materials no compostables o fàcilment reciclables.

La regulació estableix que els municipis hauran d'adaptar els seus ordenances per promoure la reducció de residus amb mesures concretes contra pràctiques com deixar burilles a les platges i impulsarà la instal·lació de fonts d'aigua potable als edificis públics, on haurà d'haver-hi alternatives a la venda de begudes envasades.

Es contempla la reducció de fins al 50% dels aliments que rebutgen botigues, bars, restaurants i cuines d'establiments públics com a hospitals i col·legis, pel que s'habilitaran mecanismes de distribució amb menjadors socials i entitats benèfiques.

Reciclatge

El projecte legal conté objectius ambiciosos com aconseguir el 75 % del reciclatge d'envasos en 2030. Aquest mateix any un màxim del 10% dels residus podria acabar en abocadors i un mínim del 65 % del paper, metall, vidre, plàstic i restes orgàniques domèstiques hauria de ser reciclat.

La recollida separada, essencial per complir aquestes aspiracions, haurà d'estar implantada en els establiments públics i privats en dos anys i els consistoris hauran d'oferir recollida diferenciada a domicili de matèria orgànica, olis, residus tèxtils i perillosos.

Seguint el principi de “qui contamina paga”, ha explicat el conseller Vidal, es plantegen bonificacions per a bones pràctiques i sistemes per incrementar la informació que garanteixi que els majors productors de residus assumeixen les seves responsabilitats.

La llei, el nom complet de la qual és de Residus i Sòls Contaminats, estableix la creació d'un inventari de sòls degradats per elements contaminants per promoure la seva recuperació.