• Economia
  • Balears avança en la regulació del lloguer de pisos turístics

Balears avança en la regulació del lloguer de pisos turístics

El Govern aprova la modificació de la llei de lloguer vacacional amb l’objectiu de posar ordre a l’activitat i fixar un sostre màxim de places a les Illes

Els consells insulars i l'Ajuntament de Palma podran determinar en quines zones es permet el lloguer de pisos a turistes
Els consells insulars i l'Ajuntament de Palma podran determinar en quines zones es permet el lloguer de pisos a turistes
Agències
Barcelona
09 d'Agost de 2017
Act. 09 d'Agost de 2017

El Govern Balear ha aprovat mitjançant un decret llei la modificació de la llei del lloguer turístic a les illes amb l’objectiu de regular el negoci d’arrendament de pisos a turistes i fixar un sostre màxim de places turístiques. A Balears, el límit de places turístiques es troba en les 623.624 places, de les quals 435.707 corresponen a Mallorca, 109.800 a Eivissa, 60.117 a Menorca i 18.000 a Formentera.

 

D’aquest total, hi ha 120.000 places turístiques que s’han concedit des de l’any 1999 en règim d’excepció i que no es renovaran quan es vagin donant de baixa, amb l’objectiu de reduir l’oferta de places.

Amb aquesta nova normativa, els consells insulars i l’Ajuntament de Palma tenen un any per determinar en quines zones i sota quines condicions s’autoritza el lloguer de pisos a turistes.

 

La llei introdueix com a novetat que qualsevol lloguer inferior a 30 dies es considerarà turístic i que qualsevol plataforma d’Internet que comercialitzi els pisos turístics han de mostrar el nombre de registre de la Conselleria de Turisme que permet llogar aquell habitatge. Així, plataformes com Airbnb o HomeAway que publicitin habitatges sense nombre d’autorització o no registrades tenen 15 dies per adaptar-se a la nova llei del lloguer turístic o podran ser sancionades amb multes que oscil·len entre els 40.000 euros i els 400.000 euros.

El Govern també pretén regular el lloguer de pisos il·legals mitjançant una plataforma electrònica en la qual els ciutadans poden denunciar als propietaris que els lloguin. Així, qualsevol propietari que tingui al seu pis a un turista durant menys de 30 dies, sense un contracte d’arrendament i sense que el visitant hagi pagat una fiança, es considerarà que està actuant il·legalment i haurà de fer front a una multa que pot anar dels 20.000 euros als 40.000 euros. Des del passat mes d’abril, s’han obert expedient a 350 pisos il·legals.

D'altra banda, la llei sí que permet el lloguer a turistes sense límit de temps a habitatges unifamiliars, com xalets.

Perill per les plataformes online

Airbnb ha catalogat de “complexa i confusa”la nova llei de lloguer turístic de Balears i ha demanat treballar conjuntament “per ajudar a crear models de turisme sostenible”, segons ha informat la companyia en un comunicat.

Des de l’empresa defensen que ajuden a “crear turisme sostenible que beneficia a les famílies locals i a les seves comunitats” i ha criticat que la nova normativa “no diferencia entre famílies locals que comparteixen les seves llars i operadors professionals”.