El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest divendres apujar els tipus d’interès 0,5 punts percentuals més, de manera que se situen en el 3,5%, el màxim des de novembre de 2008, poc abans de la gran crisi. La taxa de dipòsit assolirà el 3% i la de facilitat de préstec el 3,75%.
Amb aquesta sisena pujada consecutiva del preu del diner, el BCE manté el ritme de la normalització de la seva política monetària, malgrat les turbulències en el sector financer, després de la intervenció als Estats Units de dues entitats bancàries el cap de setmana passat – Silicon Valley Bank i Signature Bank– i la caiguda borsaria de la banca europea davant els dubtes sobre Credit Suisse.
El BCE ha elevat el preu del diner en 350 punts bàsics durant l'actual cicle de pujades
D'aquesta manera i després de les pujades de 50 punts bàsics al febrer i desembre de 2022, així com dels dos increments de 75 punts bàsics acordats en les reunions d'octubre i setembre de l'any passat, després d'una pujada inicial de mig punt percentual al juliol de 2022, el BCE ha elevat el preu del diner en 350 punts bàsics durant l'actual cicle de pujades.
La taxa d'inflació interanual de l'eurozona es va situar al febrer en el 8,5%, la qual cosa implica una baixada d'una dècima respecte la dada de gener, mentre que la taxa subjacent, que exclou l'efecte d'energia i aliments, va escalar fins a un rècord del 5,6%.
D'altra banda, segons les últimes dades d'Eurostat, el ritme d'expansió de la zona euro es va interrompre en el quart trimestre de 2022, quan el producte interior brut (PIB) de la regió es va estancar en comparació dels tres mesos anteriors, quan el creixement va ser del 0,4%, mentre que en comparació del quart trimestre de 2021, el creixement de la zona euro va ser del 1,8%.