El Banc d'Espanya ha advertit que la reforma laboral impulsada pel PP el 2012 no ha servit per reduir "l'excessiva temporalitat i rotació de l'ocupació" dels llocs de treball i que això "incideix negativament no només sobre la productivitat sinó també sobre la desigualtat dels ingressos laborals". És per això que el Banc d'Espanya, en un informe sobre els fluxos de creació i de destrucció d'ocupació, suggereix la "conveniència" d'adoptar mesures atractives per a la contractació indefinida sense que vagi en detriment de la creació de llocs de treball.
En el document, es constata que "a llarg de l'etapa expansiva actual" hi ha hagut un creixement "robust" de l'ocupació que ha permès "absorbir una part notable de l'atur causat per la crisi" i que va començar una tendència ascendent des del 2013 fins al 2017 i des d'aleshores s'ha mantingut en el 6,5%, tot i que inferior al 8% anterior a la crisi.
Segons el Banc d'Espanya, la proporció d'entrada al mercat laboral mitjançant un contracte temporal es va incrementar entre el 2009 i el 2015 "en línia amb els majors incentius que les empreses tenen per optar a aquest tipus de contractes en contextos d'elevada incertesa", al mateix temps que es produïa una "important reducció de les conversions de treballadors temporals a indefinits".
Posteriorment, continua l'informe, tot i haver-se consolidat la recuperació "la taxa de temporalitat de les entrades als llocs de treball no han mostrat signes de moderació i s'han mantingut a un nivell lleugerament superior a l'observat el 2006". En canvi, sí que es va observar un "repunt" dels contractes que passen de temporals a indefinits (8%), però en un nivell "clarament inferior a l'observat abans de la crisi, quan va arribar al 13%”.