• Economia
  • El Banc d'Espanya recula sobre l'impacte de Catalunya en el PIB

El Banc d'Espanya recula sobre l'impacte de Catalunya en el PIB

L'entitat presidida per Luis Maria Linde constata ara que l'afectació de la situació política catalana és "menys negativa" del que es va pronosticar

El director del Banc d'Espanya, Luís María Linde
El director del Banc d'Espanya, Luís María Linde
ACN
Barcelona
20 de Març de 2018
Act. 20 de Març de 2018

El Banc d'Espanya ha constatat que l'impacte en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol de la situació política a Catalunya és "menys negatiu" del que va pronosticar fa uns mesos. D'aquesta manera, l'entitat presidida per Luis Maria Linde ha revisat tres dècimes a l'alça fins al 2,7% la previsió de creixement de l'economia espanyola per a aquest any, segons ha fet públic aquest dimarts en el seu informe de projeccions macroeconòmiques de l'economia espanyola per al període 2018-2020.

 

El passat mes de desembre, el Banc d'Espanya va rebaixar la previsió de creixement per al 2018 fins al 2,4% com a conseqüència de "l'augment de la incertesa associada a la situació de Catalunya". Tres mesos després, l'entitat revisa les prediccions i preveu creixements del 2,7% el 2018, del 2,3% el 2019 i del 2,1% el 2020 (tres, dues i una dècima més, respectivament). Tot plegat, amb "un cert descens de la incertesa a Catalunya". Ara bé, no descarta "un rebrot de les tensions que impactaria negativament sobre la confiança i l'activitat". 

Segons l'entitat, a part del menor impacte de la situació política a Catalunya, la millora també és conseqüència "d'una evolució recent més favorable de l'economia espanyola i els seus mercats d'exportació" així com del "to esperat de la política pressupostària més expansiu". Alhora, el Banc d'Espanya també ha advertit que "anuncis recents" del govern espanyol -com la pujada salarial dels funcionaris o de les pensions- poden suposar una "relaxació dels esforços de consolidació pressupostària" que pot posar en risc el compliment dels objectius de dèficit públic. 

Amb tot, les seves projeccions contemplen "una prolongació de l'actual fase expansiva" però amb una "certa desacceleració" del creixement durant els propers anys. En relació a l'ocupació manté que de cara a 2020 la taxa d'atur se situarà propera a l'11% i avisa que hi haurà una "moderació" dels "elevats ritmes de creixement" del darrer trienni. Pel que fa a l'IPC, el Banc d'Espanya ha vaticinat que "moderarà el seu avenç" fins a tancar el 2018 en l'1,2% -el 2017 la taxa d'inflació anual va ser del 2%- per accelerar-se els propers anys (1,4% el 2019 i 1,7% el 2020).