• Economia
  • El Banc d'Espanya revisa a la baixa el PIB per la deterioració del comerç exterior

El Banc d'Espanya revisa a la baixa el PIB per la deterioració del comerç exterior

L'organisme recalcula el creixement de l'economia espanyola fins al 2,6% per aquest 2018

El Banc d'Espanya a Madrid
El Banc d'Espanya a Madrid
ACN
Madrid
26 de Setembre de 2018

El Banc d'Espanya ha rebaixat una dècima les previsions de creixement de l'economiaespanyola per a aquest any, fins al 2,6%, una dècima menys del què va preveure en la darrera projecció macroeconòmica corresponent al segon trimestre a finals del juny passat, per l'empitjorament de les perspectives de l'evolució dels mercats exteriors, i en menor mesura, per l'encariment del preu del petroli. A més, de cara al 2019 i 2020 també rebaixa la previsió de creixement del PIB en dues i una dècima, respectivament, i les situa en el 2,2% i el 2%. Pel que fa la taxa d'atur, l'informe del Banc d'Espanya espera que sigui lleugerament inferior al 12% a finals del 2020. L'organisme, a més, avisa del "risc addicional" per a l'economia espanyola el "repunt" de la incertesa política a Catalunya.

L'organisme avisa de l'impacte que pot tenir a Catalunya un "repunt" de la incertesa política

'informe trimestral també adverteix sobre "la incertesa sobre l'orientació futura de les polítiques econòmiques en un context d'elevada fragmentació parlamentària", tot i que per ara preveu una "continuació de l'actual fase de creixement" gràcies als "equilibris macrofinancers de l'economia" que l'han enfortit davant "pertorbacions adverses" i espera una continuació, més moderada, de l'actual fase expansiva de l'economia. D'altra banda, espera que les llars "comencin a revertir gradualment el descens passat de l'índex d'estalvi" i això es traduirà en una "certa moderació" del consum privat.

L'informe també es refereix a l'impacte de les polítiques econòmiques aplicades als Estats Units i a "l'escalada de mesures de proteccionisme comercial" que poden tenir un "impacte advers sobre l'evolució de l'economia global".

El Banc d'Espanya també adverteix sobre els "avançaments limitats" en la correcció de "l'elevat endeutament públic" com un element "rellevant de vulnerabilitat" i demana reprendre les reformes estructurals "que impulsin el potencial de creixement de l'activitat i l'ocupació de l'economia espanyola". 

Per últim, quant a la inflació, el Banc d'Espanya constata que ha estat al voltant del 2% en els darrers mesos, tot i que excloent els béns energètics i aliments, el creixement dels preus és "considerablement inferior", concretament al voltant de l'1%.