• Economia
  • El Banc d'Espanya eleva mig punt les previsions de creixement per aquest any, fins al 2,8%

El Banc d'Espanya eleva mig punt les previsions de creixement per aquest any, fins al 2,8%

L'organisme regulador destaca el dinamisme més gran de l'activitat després de conèixer les dades del PIB al juliol

Delegació del Banc d'Espanya a Barcelona | ACN
Delegació del Banc d'Espanya a Barcelona | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
Barcelona
17 de Setembre de 2024
Act. 17 de Setembre de 2024

El Banc d'Espanya ha millorat mig punt les previsions de creixement respecte a les darreres estimacions del mes de juny i pronostica que l'augment del PIB se situarà en el 2,8% aquest any, mentre que el 2025 es moderaria fins al 2,2% i el 2026 en l'1,9%, és a dir, tres dècimes més i dues dècimes més que els anteriors càlculs, respectivament. El creixement de l'economia espanyola se situaria tres dècimes per sobre la dada observada per al 2023, del 2,5%.

El creixement de l'economia espanyola se situaria tres dècimes per sobre la dada observada per al 2023, del 2,5%

El Banc d'Espanya ha explicat en el seu butlletí de projeccions macroeconòmiques que aquesta millora es deu a "l'efecte arrossegament" de la incorporació de les darreres dades del PIB aportades per l'INE a finals de juliol que apunten a un major dinamisme de l'activitat en el segon trimestre. Concretament, aquest nou escenari aportaria quatre dècimes al creixement per aquest any mentre que la dècima restant seria conseqüència d'un millor comportament de les exportacions a la segona meitat d'any respecte a les previsions del juny.

De cara al 2025 i el 2026, la millora de les previsions s'atribueixen a uns tipus d'interès més reduïts que els anticipats al juny i, per tant, representaran unes millors condicions financeres i una aportació de la demanda externa neta per sobre la prevista anteriorment. Segons l'organisme, però la desacceleració de cara a 2025 i 2026 seria conseqüència d'una menor contribució del sector exterior al creixement del PIB, resultat d'una desacceleració de les exportacions de serveis turístics respecte a les elevades taxes observades actualment. 

Per contra, influirien positivament en el creixement de l'economia la "relaxació gradual" de les condicions de finançament, la reactivació progressiva de l'economia europea i global, el creixement de la població, unes majores rendes reals per la menor inflació i el desplegament dels fons Next Generation EU. Addicionalment, l'organisme presidit per l'exministre José Luis Escrivá, calcula que a finals d'aquest any i principis del que ve l'IPC es mantindrà en el mateix nivell -o lleugerament per sobre- però que es reduirà del 3,4% del 2023 fins al 2,9% el 2024 (0,1 punts percentuals menys que les anteriors previsions), al 2,1% el 2025 (+0,1 pp) i es mantindria en l'1,8% el 2026.