• Economia
  • La banca xifra en 50.000 milions la quantitat de crèdit afectat pel nou impost

La banca xifra en 50.000 milions la quantitat de crèdit afectat pel nou impost

La presidenta de l'AEB adverteix que la taxa va "contra el creixement econòmic i el progrés social" i convida a "valorar els impactes en el futur"

Edifici del Banc d'Espanya a Barcelona | iStock
Edifici del Banc d'Espanya a Barcelona | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
15 de Novembre de 2024
Act. 15 de Novembre de 2024

El sector bancari continua protestant per l'impost que està preparant el govern espanyol. L'última a fer-ho ha estat la presidenta de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), Alejandra Kindelán, que ha xifrat en 50.000 milions d'euros el volum de crèdit afectat pel nou tribut. Una quantitat de diners que, segons defensa, afectarà les concessions a les llars i empreses. Ho ha fet a 31 Trobada del sector financer, celebrada a Madrid.

 

Kindelán ha avisat que aquesta mesura va "contra el creixement econòmic i el progrés social" i ha reclamat "no pensar en la recaptació del curt termini". Per això, ha convidat els membres de la Comissió d'Hisenda del Congrés dels Diputats a "valorar els impactes en el futur" de l'impost.

En aquesta mateixa línia, Kindelán ha incidit en el fet que aquestes "necessitats immediates poden posar en perill el creixement de l'economia espanyola". La responsable de l'associació ha recordat que a través "del gravamen temporal, l'impost de societats i d'altres", la banca aporta 14.000 milions d'euros a les arques públiques.

 

Una reforma polèmica des de la seva tramitació

Precisament, la votació d'aquesta reforma fiscal, prevista per aquest passat dijous al Congrés dels Diputats, s'ha ajornat fins a la pròxima setmana. Dilluns a la tarda, el parlament votarà definitivament el contingut de la reforma. De moment, la manca d'entesa entre els socis del govern espanyol ha portat el PSOE a desplaçar la comissió per segon cop. La discrepància està que Junts garanteix el seu vot a favor si no es prorroga l'impost a les grans energètiques, mentre que ERC, Bildu i Podem volen que es mantingui aquest tribut per donar el seu vistiplau.

La protesta de Kindelán s'uneix a la d'altres grans agents del sector, com ara el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, que va assegurar fa unes setmanes que l'impost era la "taxa CaixaBank" i que la banca se sentia "discriminada amb tots els sectors", ja que és l'únic que tindrà un tribut propi.