• Economia
  • La banca espanyola es juga una milionada al Suprem

La banca espanyola es juga una milionada al Suprem

En cas que la sentència del Tribunal fos favorable als consumidors, el sector bancari s'exposaria a unes pèrdues de fins a 60.000 milions d'euros

Una oficina de Caixabank | ACN
Una oficina de Caixabank | ACN
ACN
Barcelona
20 d'Octubre de 2020

El Tribunal Suprem es pronunciarà aquest dimecres sobre les hipoteques amb l'índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH), una clàusula que les associacions de consumidors consideren abusiva i que afectaria al voltant d'un milió d'usuaris a tot l'Estat. Catalunya, amb un 16% dels casos, és la segona comunitat on es concentren més hipoteques d'aquest tipus, segons dades d'Asufin. El veredicte del Suprem arribarà set mesos després que la justícia europea posés en dubte la transparència d'aquest índex i deixés en mans dels tribunals espanyols la decisió final. En cas que la sentència del Suprem fos favorable als consumidors, el sector bancari s'exposaria a unes pèrdues de fins a 60.000 milions d'euros, segons els càlculs del Banc d'Espanya.

Altres entitats com Barclays rebaixen l'impacte a 3.600 milions d'euros, mentre que Goldman Sachs el situa en 40.000, en línia amb els càlculs elaborats per l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), de 37.500 milions d'euros. Malgrat l'àmplia forquilla, les diferents veus consultades per l'ACN afirmen que el cas de les hipoteques referenciades amb l'IRPH és el més rellevant dins el sector bancari des de les clàusules sòl.

La decisió del Tribunal Suprem unificarà finalment tots els criteris a tenir en compte a l'hora de jutjar si una clàusula IRPH té caràcter abusiu. L'any 2017, el Suprem ja es va pronunciar sobre aquesta qüestió, tot decretant que tenir una hipoteca referenciada amb IRPH no suposava falta de transparència o abús. Malgrat el seu pronunciament, el cas va arribar a la justícia europea després que un jutjat de Barcelona elevés una qüestió prejudicial sobre l'índex al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

El TJUE, que va emetre la seva sentència el passat 3 de març, va decretar que fos novament la justícia espanyola –és a dir, el Tribunal Suprem- qui decidís sobre la transparència de l'índex. "Fins ara ens havíem trobat jutges que prenien com a referència la sentència del TJUE, mentre que d'altres s'aferraven a l'antiga doctrina del Suprem; davant aquesta disparitat, la decisió del Suprem marcarà el camí a seguir", comenta l'advocat del Col·lectiu Ronda, Òscar Serrano.

Per altra banda, el mateix tribunal també determinarà com s'haurà de resoldre el préstec hipotecari si les sentències són favorables als consumidors. "En aquells casos que s'hagi de resoldre el préstec hipotecari, això implicarà una devolució del capital i dels interessos", explica Serrano. "Ara bé, si aquesta acció deriva en un greuge pel consumidor, aleshores s'ha d'aplicar una excepció, i això implica substituir l'IRPH per un altre índex", afegeix.