L’Associació Espanyola de Banca (AEB) i l’associació bancària CECA han rebutjat novament que l’impost al sector passi a ser permanent i han defensat que justificar-lo “ja no té vigència”. En un comunicat, les dues entitats han expressat “el més enèrgic rebuig” al tribut, que en principi està en vigor fins a finals d’aquest 2024, i han assegurat que suposa un “desavantatge competitiu” amb els bancs europeus.
D'altra banda, tant AEB com CECA han calculat que redueix en 50.000 milions d’euros anuals la capacitat de finançament del sector a l’Estat. “Gravar l’activitat bancària de forma permanent significa frenar la inversió, el creixement econòmic i la creació d’ocupació en el conjunt de l’economia”, han sentenciat.
En el comunicat, les associacions han remarcat que si s’estableix de manera permanent, l'estat espanyol seria l’únic país europeu amb un tribut d’aquestes característiques i asseguren que actualment la banca espanyola ja és “la que més impostos paga”. “Suposa un obstacle per completar la unió bancària i va en contra de les recomanacions d’institucions com el Banc Central Europeu (BCE) o el Fons Monetari Internacional (FMI)”, han apuntat.
La retirada de l'impost, condició 'sine qua non' als Pressupostos
Aquest tribut és un dels temes més delicats per l'actual govern espanyol. Fa uns dies, l'executiu de Pedro Sánchez va anunciar la seva intenció de mantenir aquest impost, juntament amb el de les energètiques, fet pel qual Repsol va amenaçar de retirar les seves inversions del país, mentre que formacions com Junts van supeditar el seu vot favorable als Pressupostos del 2025 a l'eliminació de les dues taxes.