• Economia
  • Bankia s'estanca fins al setembre

Bankia s'estanca fins al setembre

L'entitat guanya 744 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 0,6% més que el 2017

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri
El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri
Redacció VIA Empresa
Barcelona
29 d'Octubre de 2018

Bankia s'estanca. L'entitat ha registrat un benefici net atribuït de 744 milions d'euros en els nou primers mesos de 2018, un 0,6% respecte al període anterior, segons ha informat l'entitat en un comunicat, gràcies a l'increment dels ingressos per les comissions, la reducció dels costos per l'acceleració en la captació de sinergies després de la fusió amb BMN i el volum estable de provisions i sanejaments. En total, el benefici del tercer trimestre ha ascendit als 229 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment de l'1,7% respecte al mateix període de l'any anterior.

José Ignacio Goirigolzarri, president de l'entitat, ha destacat l'èxit de la fusió amb BMN, el principal repte per aquest exercici, i que els ha permès incrementar els beneficis. També ha destacat la importància d'aprofitar oportunitats de negoci en segments que havien tingut limitats en anys anteriors, com per exemple la promoció immobiliària i els crèdits a grans empreses amb accés als mercats.

Per la seva banda, el conseller delegat, José Sevilla, ha posat de relleu que el model de distribució del banc ja ha començat a donar els seus fruits i això està permetent elevar la base de clients i incrementar el negoci en àrees rendibles per a l'entitat i de valor afegit per al client, com són els mitjans de pagament, els fons d'inversió, els plans de pensions, les hipoteques, els crèdits al consum i el finançament a empreses. "I tot això s'ha produït mentre tornàvem a reduir els crèdits dubtosos i els actius adjudicats, que han caigut un 14% des que es va iniciar l'any, i augmentàvem la solvència i la rendibilitat, que ja frega el 8%", ha afirmat Sevilla.

El marge d'interessos s'ha elevat a 1.542 milions d'euros, un 5,1% més que fins a setembre de 2017, conseqüència de la integració de BMN, i impactat per les vendes de renda fixa i les repreciacions encara a la baixa de la cartera hipotecària. A perímetre constant, és a dir, incloent a BMN durant tot el 2017, hauria caigut un 10%.

Els ingressos per comissions han augmentat un 25,8% (+3,1% en comparació homogènia) i s'han elevat a 799 milions d'euros, amb una positiva evolució de les taxes per mitjans de pagament (+13,1%), i d'administració i gestió d'actius, principalment fons d'inversió (+13,6%) i plans de pensions (+8,5%).

El resultat per operacions financeres ha crescut, per la seva banda, en 67 milions d'euros  (+21,4%), fins a 381 milions d'euros, per la materialització de plusvàlues latents derivades de les vendes de renda fixa per avançar-se a la previsible evolució dels tipus d'interès. D'aquesta forma, el marge brut va avançar un 12,8%, fins a 2.706 milions.

Així mateix, les despeses d'explotació han crescut un 21,8% a conseqüència de la integració amb BMN, però en termes homogenis han caigut un 2,9% en els nou mesos a causa de l'anticipació del EREsignat després de la fusió, que es completarà al novembre.

En el tercer trimestre d'aquest any, les despeses han estat un 5,4% menors als del mateix trimestre de l'any anterior, la qual cosa ha permès situar la ràtio d'eficiència en el 51,8%.

Les dotacions a provisions de crèdit i adjudicats durant el tercer trimestre es van situar en 334 milions d'euros, un 0,3% menys que fins a setembre de 2017 per la millora de la qualitat dels actius. El cost del risc (provisions sobre crèdit) ha caigut sis punts bàsics des de desembre, fins al 0,18%.

Descens de 2.400 milions d'euros en la morositat i els adjudicats

Segons l'entitat, la millora en el balanç s'ha vist tant en el descens dels actius dubtosos (van caure en 1.755 milions d'euros en nou mesos) com en el saldo d'actius adjudicats (561 milions d'euros menys). Després d'aquesta disminució de 2.316 milions d'euros en nou mesos, un 14%, els actius improductius bruts (NPA) han quedat en 14.541 milions d'euros.

El banc continua així en el camí de complir el seu objectiu de rebaixar en 2.900 milions aquesta rúbrica durant aquest exercici.

El descens acumulat de dubtosos han permès reduir la taxa de morositat en 1,1 punts des de desembre de 2017, fins a situar-la en el 7,8%, amb una ràtio de cobertura del 54,8%.

Bankia ha venut 10.700 actius adjudicats durant els tres primers trimestres de l'exercici, per un import de 487 milions d'euros, un 13,1% més que en el mateix període de l'any anterior.

Ràtio de capital (CET1) Fullyloaded, 12,41%

En termes de solvència, l'entitat ha finalitzat els nou primers mesos amb una ràtio de capital ordinari (CET1) fullyloaded (anticipant els futurs requeriments de Basilea III que seran aplicable en 2019) del 12,41%, sense incloure les plusvàlues latents de la cartera de deute sobirà, la qual cosa suposa un augment de 46 punts bàsics pel que fa al tancament de 2017.

Aquesta ràtio mostra, segons l'entitat, un excés de capital de 340 milions d'euros sobre el nivell del 12% fixat en el Pla Estratègic del banc 2018-2020 com a base per retornar capital als accionistes. Incloent les plusvàlues sobiranes latents, el CET1 fully loaded hauria estat a 30 de setembre de 2018 del 12,46%.

Quant al nivell de total solvència fullyloaded, a tancament de setembre, ascendeix al 16,21%, registrant un increment l'any de 148 punts bàsics, impulsat, fonamentalment, per l'efecte de l'emissió de AT1 per valor de 500 milions d'euros realitzada al setembre.

En termes de liquiditat, el banc s'ha situat en el 93,6% la ràtio de crèdits sobre dipòsits, amb un volum d'actius líquids de 28.745 milions d'euros, la qual cosa cobreix 1,4 vegades els venciments majoristes del grup.

D'altra banda, els recursos de clients han augmentat en més d'1.200 milions d'euros, amb estirada dels fons d'inversió, que es van incrementar en 1.725 milions d'euros, i els plans de pensions, que han crescut en 157 milions, i amb caiguda dels dipòsits estrictes de clients, que van disminuir en 640 milions, fins a 118.529 milions.

Pel costat del crèdit, el banc ha incrementat un 4,7% la formalització d'hipoteques, fins a 2.047 milions d'euros en nou mesos; un 9,8% la concessió de crèdit al consum, a 1.675 milions d'euros, i un 3% el finançament a empreses, fins a 10.242 milions d'euros. D'aquesta forma, ha crescut un 12,7% el saldo del crèdit al consum en 12 mesos, i un 2,7% el saldo en empreses.