El Consell d’Administració de Barcelona Activa ha aprovat un pressupost de 65 milions d'euros per a 2023 per fer front a l’actual escenari d’incertesa. La proposta aprovada contempla un increment de 9,4 milions d'euros, el que suposa un 17% més respecte al pressupost de 2022. L’agència manté així la tendència dels últims anys, en què any rere any ha augmentat la seva capacitat pressupostària, passant dels 53 milions d'euros de 2019 als 65 milions d'euros del proper 2023.
L’aportació de l’Ajuntament de Barcelona al pressupost de Barcelona Activa és de 45,4 milions d'euros, més del 70% del total. A aquesta quantitat s’afegeixen 12,8 milions d'euros, aportats per la Generalitat, i 2,6 milions d'euros més provinents dels fons NGEU i que es destinaran al projecte pilot sobre Ingrés Mínim Vital que el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va acordar posar en marxa amb el Consistori l’any 2021 per primera vegada a Espanya.
Respecte l’ús del diners pressupostats, el 54% impactarà en el desplegament de polítiques actives d’ocupació, seguint la prioritat d’atendre persones en situació d’atur o aquelles que necessiten millorar la seva ocupació, mitjançant formacions i orientació i ajuda a la recerca de feina, i amb especial atenció a les accions per revertir l’atur juvenil i el de llarga durada a la ciutat un 38% en àrees d’innovació, empresa i projectes emprenedors; i un 8% en el desenvolupament socioeconòmic i de proximitat, atenent la diversitat territorial de la ciutat. L’empresa municipal també col·labora dels grans congressos de ciutat i en obrir nous pols d’activitat estratègics, entre ells, l’economia blava, els esports, entre d’altres, interactuant constantment amb el sector privat.
Més instruments municipals orientats a crear llocs de treball
Durant els darrers tres anys (20-22), l’agència ha incorporat partides extraordinàries (23 milions de fons extraordinaris en total) per fer front a l’impacte de la covid-19 i atendre les demandes dels sectors més afectats, amb celeritat i rapidesa ajudant al manteniment del teixit empresarial i els llocs de treball.
Les eines més freqüents per materialitzar els ajuts són programes, subvencions i serveis d’orientació i acompanyament, a les quals s’han anat afegint instruments innovadors com els fons de capital risc o la potenciació de nous hubs capaços d’albergar talent i nous projectes de ciutat. A més, any rere any s’ha fet ferma l’aposta per fer costat a la comunitat empresarial, amb el reforç de l’Oficina d’Atenció a les Empreses i del Centre d’Emprenedoria, dos dels organismes de l’agència.