• Economia
  • Barcelona, capital mundial de les economies transformadores

Barcelona, capital mundial de les economies transformadores

El Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores se celebrarà l’any 2020 i té previst reunir 10.000 persones

Presentació del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores
Presentació del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores
ACN
Barcelona
23 de Juliol de 2018

Barcelona acollirà l’any 2020 el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores. L’esdeveniment, que reunirà més de 10.000 persones de tot el món, aplegarà iniciatives que construeixen alternatives al sistema econòmic i financer actual.

Durant una setmana de la primavera del 2020, se celebraran xerrades i assemblees sobre les “economies del canvi”, així com s’organitzarà una programació cultural per involucrar a la població local i a les iniciatives transformadores de Barcelona i Catalunya.

Així s’ha anunciat aquest dilluns a la ronda de premsa de presentació de la iniciativa, a la qual han donat suport el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homarani, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello.

Segons el coordinador del Fòrum i membre de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), Xavier Artigas, la trobada ha de fer visible “un altre món que ja existeix” amb l’objectiu de fer-lo “hegemònic” i marcar una nova agenda mundial que provoqui iniciatives de confluència entre moviments socials.

La coordinadora de la xarxa internacional d’economia solidària Ripess, Laure Jongejans, ha explicat que l’elecció de Barcelona per acollir l’esdeveniment es deu a que s’està desenvolupament molt l’economia solidària a la ciutat. Jonejans ha destacat la “llarga història de moviments corporatius i lluites socials” així com “pràctiques innovadores” en l’àmbit de l’economia transformadora que té Barcelona en comparació amb altres ciutats del món.

Impuls a l’economia social i solidària

El Fòrum es desenvoluparà en dues etapes. La primera serà a la primavera del 2019 amb una trobada de tres dies amb representants de xarxes i moviments socials que plantegin formes alternatives d’entendre l’economia. En aquesta primera trobada es preveu una assistència de 500 persones i permetrà preparar el terreny per al Fòrum de l’any següent.

Segons l’Informe d’Economia Social i Solidària del 2015, aquest tipus d’economia ocupa el 10% de la població activa a Catalunya, aporta el 8% del PIB i agrupa unes 60.000 entitats. A Barcelona, representa el 3% de les empreses de la ciutat i el 8% de l’ocupació.