Una part dels pagesos que, durant la jornada de dimecres, van arribar amb una marxa lenta a Barcelona han iniciat, en les últimes hores, el camí de tornada cap a casa. Després de fer nit a la Gran Via i la Diagonal, un grup d’agricultors s’han encaminat cap a les principals vies de sortida de la capital catalana. En paral·lel, un altre grup de manifestants es dirigeixen cap al Parc de la Ciutadella per reunir-se amb Anna Erra, presidenta del Parlament.
Segons informa la Guàrdia Urbana, la columna de manifestants de Gran Via farà el recorregut des del carrer Roger de Llúria fins al parc de la Ciutadella, passant pel Passeig Sant Joan. Ahir al vespre, una delegació de la pagesia va ser rebuda pel president Pere Aragonès i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. El màxim responsable del departament ha instat la pagesia a reunir-se en deu o quinze dies per fer una "anàlisi concreta" del sector.
Mascort ha subratllat que les reivindicacions són "absolutament justes" i ha apuntat, per exemple, que els preus "no són justos", la burocràcia "els ofega" o "qüestions que políticament decidim i funcionen, després s'entrebanquen pel camí". Les entitats els van entregar un document unitari amb 53 propostes. El conseller i el Govern s'han compromès a analitzar-les i mirar com fer perquè la pagesia es pugui "guanyar millor la vida", ja que passen "moments molt complicats".
Preguntat sobre si els pagesos els havien traslladat alguna proposta sobre la gestió de la sequera, competència directa del Govern, Mascort ha dit que "no hi ha una demanda concreta" sobre aquesta qüestió, tot i que un dels punts del manifest parla de l'aigua. Al seu torn, els sindicats van valorar positivament la trobada encara que reconeixen que no ha satisfet tothom. Les protestes de les últimes setmanes a França han precipitat el calendari de mobilitzacions, que ha de culminar amb una gran manifestació a Madrid el 21 de febrer. Les associacions agràries també estan preparant accions a la frontera amb França, al Port de Tarragona i a Mercabarna el 13 de febrer.
A banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l'obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el govern espanyol ha "centrifugat" el cost d'aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d'informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus. Altres reclamacions del col·lectiu són posar fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota del preu de cost.