• Economia
  • Barcelona ajorna tots els tributs municipals i la ZBE

Barcelona ajorna tots els tributs municipals i la ZBE

L'Ajuntament aprova un paquet de mesures econòmiques que s'aplicaran mentre duri la crisi del coronavirus

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ajorna tots els tributs municipals | ACN
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ajorna tots els tributs municipals | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
17 de Març de 2020

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus. Entre les decisions preses destaquen l'ajornament del pagament de tots els tributs municipals, la creació de l'Institut Municipal d'Hisenda i la pròrroga de les sancions a la Zona de Baixes Emissions (ZBE). 

 

L'executiu d'Ada Colau ha acordat flexibilitzar els terminis i tràmits per cobrar els impostos municipals. En aquest sentit, aplicarà dues opcions: o bé ajornar el pagament o fraccionar-lo amb plans personalitzats. Així, mentre duri l'estat d'alarma no es pagarà la recollida de residus comercials i industrials ni als comerços, ni als establiments de restauració ni a qualsevol empresa i autònom afectat pel confinament. Aquest tribut es cobra entre l'octubre i el desembre i serà llavors quan es descomptarà la part proporcional a les setmanes que hi hagi estat d'alarma. 

Per tal d'ajornar qualsevol taxa municipal, el ciutadà o empresa haurà de sol·licitar-ho abans que s'acabi l'any. Per tal d'informar de les possibilitats de fraccionament i ajornament, s'ha creat una oficina tributària d'atenció i assessorament per la crisi del Covid-19.  

 

Taxa turística i de terrasses

Per tal d'alleujar la pressió econòmica del sector turístic, el consistori ha aplicat la mesura que va anunciar el Govern d'ajornar el pagament de la taxa turística fins al setembre. A més, l'ajuntament tornarà als establiments de restauració que tinguin terrassa la taxa de terrasses corresponent als dies en què no hagin pogut fer ús de l'espai públic, és a dir, de les setmanes que duri l'estat d'alarma.

Si encara no s'ha pagat aquest impost, es reduirà la part proporcional de la factura. A més, les dates per pagar-lo es prorroguen fins al juliol (ara s'havien de pagar o a l'abril en el cas dels rebuts no domiciliats i al juny per als que sí que ho estan). A través d'un comunicat, l'ajuntament assegura que més endavant s'estudiarà la possibilitat de canviar les llicències en cas de caiguda del consum. És a dir, que es redueixin els espais si, un cop aixecat l'estat d'alarma, les terrasses no s'omplen.    

Una de les mesures més polèmiques que ha pres l'ajuntament enguany, la Zona de Baixes Emissions (ZBE), també haurà d'esperar per entrar en vigor. Les sancions per circular per les àrees restringides amb cotxes amb una antiguitat i nivell de contaminació superiors als establerts, no s'aplicaran a l'abril com estava previst. El consistori esperarà a veure com evoluciona la situació per establir una nova data. 

També en relació a la mobilitat, Colau ja va decidir no multar per aparcar en les zones blava i verda. A més, es faciliten la càrrega i descàrrega per abastar supermercats i mercats també en horari diürn.  

Contractes i obres públiques

El paquet de mesures també inclou la voluntat de l'ajuntament d'elaborar un decret per garantir la continuïtat de tots els contractes públics. D'aquesta manera, el consistori vol assegurar la liquiditat de totes les empreses proveïdores de serveis a l'ajuntament i que aquestes puguin mantenir els llocs de feina. En el cas que no es puguin prestar els serveis, el govern municipal aplicarà un sistema de compensacions.  

Totes les obres públiques es paralitzen. Les 72 actuacions que hi ha en marxa a la ciutat, com la de la plaça de les Glòries, queden temporalment aturades. L'única obra que es mantindrà serà la de reparació del dic de recer del Port Fòrum, deteriorat pels efectes de la tempesta Glòria. Les obres privades que no poden garantir les mesures aprovades per les autoritats sanitàries també s'hauran de parar.  

Amb tot, l'Ajuntament de Barcelona demanarà a l'Estat poder destinar el superàvit del municipi a lluitar contra les conseqüències del Covid-19. Això suposaria la modificació de la Llei d'Estabilitat, per tal d'introduir nous supòsits d'aplicació del superàvit dels municipis.