• Economia
  • Barcelona és la ciutat més rendible turísticament

Barcelona és la ciutat més rendible turísticament

Sant Sebastià i Palma segueixen la capital catalana en ingressos mitjans per habitació i en ocupació

Dos creuers al port de Barcelona
Dos creuers al port de Barcelona
Redacció i Agències
Barcelona
15 de Febrer de 2018

Barcelona és la ciutat més rendible turísticament, en funció dels ingressos mitjans per habitació disponible (RevPar) i en termes d'ocupació, segons la patronal turística Exceltur. Tot i les alertes i les alarmes que el sector ha posat de relleu, la capital catalana compta amb el RevPar més alt, concretament de 101,5 euros. I això malgrat els atemptats a l'agost, el creixement d'habitatge turístic no regulat i la resposta violenta de l'Estat contra el referèndum d'independència i la posterior aplicació del 155.

 

Després de Barcelona trobem Sant Sebastià (91,6 euros), Palma (80,2 euros), Cadis (73,6 euros), Madrid (72,4 euros), Màlaga (69,7 euros) i Sevilla (67 euros). Segons es desprèn del Baròmetre de Rentabilitat i Ocupació en les Destinacions Turístiques, que analitza les 102 principals destinacions turístiques espanyoles, 92 van experimentar increments en els seus ingressos mitjans (+9,4% en el RevPar) i 101 d'elles en ocupació (+6%).

En conjunt es van crear 35.165 noves ocupacions en aquestes destinacions respecte el 2016, un gran any. De fet, segons l'informe, el creixement més destacat en rendibilitat s'ha registrat en les destinacions urbanes (+9,5% en RevPar i +6% en ocupació) que en els vacacionals (+7,5% en RevPar i +5,9% en ocupació).

 

No obstant això, el 2017 el creixement descontrolat de la conversió d'habitatges en allotjaments turístics ha propiciat, segons Exceltur, els brots de contestació social cap al turisme concentrats a Barcelona, Sant Sebastià, Palma, Eivissa i de manera incipient a Madrid, València i Sevilla.

Impuls aeri i recuperació de mercats competidors

L'oferta de connectivitat aèria, especialment en llarga distància, amb Barcelona i Madrid al capdavant, l'auge dels preus, i la recuperació de mercats com Egipte, Tunísia i Turquia que han limitat les places a destinacions vacacionals madures estan darrere d'aquest creixement superior del que s'han beneficiat les grans ciutats.

En aquesta línia, l'informe apunta que en destinacions com les Balears, les Canàries i la Costa del Sol, que en anys anteriors havien rebut gran part de la demanda prestada de destinacions competidores, han desaccelerat el seu ritme de creixement i fins i tot amb caigudes en l'última part de l'any.

De la mateixa manera que en les destinacions vacacionals, l'increment d'ingressos més intens s'ha produït el 2017 en les fórmules allojatives de menor categoria, especialment en hotels de tres estrelles (+15% RevPar), quatre (+8% RevPar) i en menor mesura 5 estrelles (+5,5% RevPar). L'ocupació mitjana puja especialment pel que fa a Madrid, mentre que a Barcelona va experimentar una caiguda en la mitjana de l'any (-0,6%).

Ralentització a Barcelona

En l'últim trimestre de l'any, coincidint amb la inestabilitat política a Catalunya, els ingressos per habitació hotelera a Barcelona van caure un 13,4%, segons l'INE, amb una pèrdua molt acusada el desembre (-22,7% del RevPar i -15,5% en ocupació), que s'ha compensat amb l'evolució de la resta de l'exercici.

Tenint en compte que fins al setembre el creixement acumulat era del 10,6% fins al setembre, amb una gradual ralentització a un ritme del 7,6% en aquest mes, l'impacte de la crisi catalana s'ha deixat notar en una pèrdua de 20 punts d'activitat turística.

El lobby turístic, que agrupa una trentena d'empreses turístiques, advertia l'octubre que una menor activitat turística podia incidir sobre l'ocupació, com a resultat d'unes "incertes perspectives" per a l'inici del 2018.

De cara al primer trimestre, i de complir-se sis mesos consecutius de caigudes d'ingressos per sobre del 10%, els establiments hotelers anticipaven una reducció del 8,2% del seu personal respecte als nivells d'ocupació d'un any abans.

En aquesta línia, apunta que les dades d'afiliació a la Seguretat Social reflecteixen "una ralentització" en el ritme de creació d'ocupació concentrada a Barcelona en les branques d'allotjament, restauració, comerç i oci, però "sense que s'hagi produït encara destrucció significativa de llocs de treball a tancament del 2017".

En termes d'ocupació, en la majoria de les ciutats analitzades la generació de llocs de treball vinculats s'ha intensificat en les branques vinculades a la despesa directa en destinació com a oci (+10,2%), restauració (+8,5%) i comerç (+5,6%), però també va créixer en allotjament (+5,9%), transport (+5,9%) i agències de viatges (+5,5%).

Els hotels perden 50 milions al darrer trimestre

Els hotels de Barcelona van perdre 14 euros per dia i habitació durant l'últim trimestre del 2017, segons el Baròmetre del Sector Hoteler a Espanya elaborat per Magma Hospitality Consulting. Això significa que en total van perdre uns 50 milions d'euros. L'informe indica que el RevPAR del setembre a la capital catalana va experimentar un augment del 9,5%. En canvi, els tres últimes mesos de l'any va ser negatiu, un 10,8% l'octubre, un 12,3% el novembre i un 23,9% el desembre. Els gràfics que acompanyen l'estudi indiquen, també, que els atacs terroristes de l'agost a la capital catalana no van tenir impacte al sector hoteler, mentre que l'impacte es va començar a notar a partir de l'1 d'octubre, data del referèndum d'autodeterminació de Catalunya i de la reacció dels cossos policials estatals per intentar evitar-lo.

L'informe també indica que les "incerteses" a Barcelona poden comportar "possibles descensos" a les magnituds principals que serveixen per quantificar les dimensions del negoci hoteler, "tot i que l'any ha començat més bé del que va acabar".