L'agència de béns immobles comercials Cushman & Wakefield ha llançat l'estudi Inclusive Cities Barometer, que analitza el rendiment de 46 ciutats d'Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica (EMEA) en quatre dimensions d'inclusivitat: econòmica, social, espacial i ambiental. El baròmetre té com a objectiu fomentar un diàleg basat en dades sobre la influència del sector immobiliari en la inclusió urbana i el teixit social i cultural de les ciutats. Entre les ciutats analitzades, Barcelona destaca per ser una de les ciutats més ben posicionades d'EMEA en l'àmbit social.
Barcelona destaca per ser una de les ciutats més ben posicionades d'EMEA en l'àmbit social
La ciutat destaca pels projectes d'inclusivitat social i igualtat de gènere, així com per les polítiques mediambientals i un alt índex de seguretat. En aquesta línia, OriolBarrachina, CEO de Cushman & Wakefield Espanya, explica que “el sector del real estate té un rol clau en la configuració dels espais urbans; per això, és molt important situar la sostenibilitat i les persones com a eix central a l'hora de repensar les ciutats”. Així mateix, Barrachina apunta que “Barcelona lidera un àmbit que ha esdevingut indispensable per a la comunitat inversora. Aquesta ciutat ha demostrat com la inclusivitat atrau naturalment més talent i fomenta la innovació, cosa que resulta en un augment de la inversió i el creixement econòmic”.
22@, un espai "més verd"
Així mateix, a Barcelona, especialment al districte del 22@, tenen un gran pes les superilles que en aquesta i en altres zones de la ciutat han assegurat garantir l'accés a la natura a les zones amb la densitat més gran de població, reduint l'efecte illa de calor, i amb un gran impacte positiu en el benestar de les persones. La transformació del 22@ no es limita només a la introducció d'àrees verdes; el districte també destaca pel mix d'usos que cohabiten al teixit urbà.
Des d'espais comercials i residencials fins a àrees on les oficines en són protagonistes, el 22@ és un exemple de com la incorporació d'usos mixtos aconsegueixen crear un entorn urbà divers i multifacètic. En aquest sentit, el baròmetre de Cushman & Wakefield reconeix l'estratègia innovadora de desenvolupament urbà de Barcelona que redefineix els límits tradicionals de la planificació urbana i promou la creació de comunitats inclusives i sostenibles.
Barrachina assegura que “la sostenibilitat està demostrant ser un dels impulsors més importants a Europa, tant en termes de legislació com d'expectatives dels ciutadans”, i afegeix que “és el moment de decidir quins actius poden adaptar-se a aquesta nova realitat, i replantejar-se què fer amb els que no podran assolir els nous estàndards. Les ciutats que inverteixin en sostenibilitat, serveis i benestar, protegiran el valor dels seus actius a llarg termini i podran competir en un mercat cada cop més exigent”.