La demarcació de Barcelona té més de 1.400 empreses de turisme de reunions i esdeveniments, segons un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona. La documentació de l’organisme supramunicipal recull diferents categories com activitats, espais singulars, serveis, allotjament, restauració i team building. Les comarques que formen part de la marca turística Costa Barcelona (Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Penedès, Vallès Occidental i Vallès Oriental) són les que tenen més empreses d’aquesta tipologia, especialment el Maresme.
Pel que fa a les comarques de la marca turística Paisatges Barcelona (Osona, Moianès, Bages, Lluçanès i Anoia), la seva oferta majoritària és la vinculada a la celebració d’esdeveniments socials, destacant l’oferta d’espais singulars a la natura a l’Anoia i el Bages. Pel que fa al Berguedà, de la marca turística Pirineus Barcelona, destaca l’oferta d’activitats vinculades a la natura i activitats d’incentiu a l’aire lliure.
Londres, Barcelona i Madrid són les tres ciutats europees més demandades per celebrar esdeveniments, segons un informe d’American Express GBT Meetings & Events. El 52% dels professionals del sector consultats afirmen que voldrien celebrar la trobada en un hotel i el 46% aposten per traslladar l’esdeveniment a una ciutat diferent d’on hi ha la seu corporativa. La capital catalana va tancar l’any 2023 amb la celebració d'uns 450 congressos, en línia amb les mateixes xifres del 2022, quan es van celebrar 466 congressos i 1.173 convencions i incentius, segons dades de Turisme de Barcelona. A més, el Barcelona Convention Bureau (BCB), programa especialitzat de Turisme de Barcelona destinat a la promoció i captació de congressos i reunions, està treballant amb més de 150 candidatures a futur, algunes de les quals són esdeveniments que ja s'han celebrat a la capital catalana i d'altres que ho farien per primer cop.
En un altre ordre, recentment, s’ha donat a conèixer que a Catalunya hi ha 140 hubs tecnològics internacionals, un 11% més que l’any anterior. La xifra, que no deixa d'incrementar-se any rere any, s'ha duplicat en només 7 anys i continua tenint a la ciutat de Barcelona com a epicentre de tot aquest furor tecnològic. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Tech Hubs Overview. Uns hubs que han generat més de 800 llocs de treball qualificat i un impacte econòmic agregat de gairebé 80 milions d’euros i, segons perspectives de la Mobile World Capital, s’espera que aquests arribin a créixer un 159% en facturació de cara a 2026, passant de facturar més de 100 milions d’euros el 2023 a més de 260 milions el 2026.