Barcelona impulsarà una prova pilot en 15 estacions d'autobús que dotarà d'intel·ligència artificial (IA) i que servirà per millorar el trànsit de la ciutat i el servei a l'usuari. Es tracta d'una iniciativa pionera de l'empresa canadenca BusPas i que començarà el febrer de 2025 i estarà en avaluació durant un any. Aquest dimecres s'ha presentat el projecte en el marc de la 14a edició de l'Smart City Expo World Congress, que se celebra a Gran Via de Fira de Barcelona, i l'adjunt d'afers econòmics de l'Oficina del Quebec a Barcelona, Olivier Cristophe Perez, ha assenyalat que fins ara "les parades eren llocs accessoris, estàtics i no se sabien aprofitar" i que això canviarà amb la tecnologia de la companyia del Canadà.
La intenció amb aquesta experiència és recollir tota la informació en una base de dades i que, a partir d'aquí, es pugui "filtrar" i aplicar mesures com, per exemple, "per millorar" la circulació, ha suggerit Pérez. A la vegada, ha apuntat que aquest producte suposa "avantatges importants" com imatges en directe de l'ocupació dels vehicles. També, ha continuat el representant del Quebec, a través de l'aplicació mòbil de l'empresa "es pot preveure el temps d'arribada i, si hi ha molt de trànsit, proposarà un itinerari B o C".
Es tracta d'una iniciativa pionera de l'empresa canadenca BusPas i que començarà el febrer de 2025 i estarà en avaluació durant un any
Així mateix, BusPas té en compte "la inclusió" amb la incorporació d'un botó per aquells usuaris que pateixen sordesa i les parades disposen de llum que s'activa automàticament a les nits, per un tema de seguretat de les persones que esperen el bus. Pérez ha afegit un altre benefici en aquest cas, permet al conductor detectar si hi ha passatgers esperant.
La firma canadenca ha desplegat aquesta tecnologia al Quebec i altres ciutats del món, però serà a Barcelona on es farà "de forma completa" amb tot el ventall que ofereix BusPas, ha subratllat Pérez. Per això, ha recalcat que "serà líder mundial en adoptar" aquesta innovació.
L'arribada de BusPas a la capital catalana ha estat de la mà d'Acció (Agència per a la Competitivitat de l'Empresa), gràcies a les relacions institucionals entre el Quebec i els governs espanyol i català, després que l'Ajuntament de Barcelona llancés "un desafiament d'innovació oberta", ha explicat el membre del govern del Quebec. Es tracta d'una "bona opció per a les empreses disruptives que portin una solució al mercat" i que es troben "fora del país", ha indicat Pérez.