• Economia
  • Barcelona Fintech Hub: una referència europea

Barcelona Fintech Hub: una referència europea

Lluis Juncà explica com serà el nou hub financer pioner que s'ubicarà a la Borsa de Barcelona

La Borsa de Barcelona acollirà el nou 'hub' de 'fintech' | Wiki
La Borsa de Barcelona acollirà el nou 'hub' de 'fintech' | Wiki
Barcelona
04 de Desembre de 2020

Històricament, el sector financer català ha estat concentrat en grans entitats bancàries. En els darrers anys, la disrupció tecnològica i els canvis normatius a nivell europeu han propiciat l’aparició de moltes empreses que ofereixen serveis financers, propiciant una modernització accelerada del sector cap al que en anglès s’anomena open banking.

En aquest sentit, l’obertura del sector financer a nous actors i sobretot l’auge del sector tecnològic a Barcelona, ha convertit Catalunya en un emplaçament amb capacitat per ser competitiu en el sector, paradoxalment, en un moment en què CaixaBank i Banc Sabadell, les dues entitats històriques del sistema financer català, viuen moments delicats.

"Catalunya és un emplaçament amb capacitat per ser competitiu en el sector financer, paradoxalment, en un moment en què CaixaBank i Banc Sabadell viuen moments delicats"

Aquest auge, es concreta, per exemple i segons dades d’ACCIÓ, en què entre gener i setembre del 2020 les empreses catalanes han aconseguit 135 milions d’euros de finançament provinents del sector fintech, suposant un 104% més que el mateix període del 2019.

Per aprofitar i ampliar aquest potencial, ens calen projectes ambiciosos i basats en la col·laboració. I justament aquesta setmana s’han concretat els primers passos jurídics i contractuals per fer-ne realitat un: convertir l’edifici on hi ha la Borsa de Barcelona, propietat de la Generalitat, en un hub d’empreses i institucions financeres i tecnològiques, pioner a Europa.

La Generalitat, conjuntament amb la Borsa de Barcelona i l’ICF, gestionaran de forma integral l’emblemàtic edifici de Passeig de Gràcia, per dotar aquest centre financer de la força i la diversitat suficient per convertir-se en un referent financer europeu. Al Barcelona Fintech Hub hi haurà lloc per a startups, empreses ja consolidades, iniciatives dedicades a l’assessorament i divulgació financera així com bancs nacionals i internacionals i, també, per institucions que vulguin establir vincles amb la innovació financera com universitats o altres centres formatius.

"Convertirem l’edifici on hi ha la Borsa de Barcelona, propietat de la Generalitat, en un hub d’empreses i institucions financeres i tecnològiques, pioner a Europa"

BME, la societat que gestiona la Borsa de Barcelona, actualment disposa de part de l’edifici. I, recentment, ha arribat a un acord amb el Barcelona Tech City, que representa més d’un miler d’empreses del sector fintech, proptech (tecnologies del sector immobiliari) i insurtech (tecnologies del sector assegurador).

Per dimensió, el hub financer serà un dels més grans d’Europa, però el que el fa únic i especial és la seva gènesi: la col·laboració entre l’administració, la Borsa de Barcelona i l’ICF, a la que segurament s’incorporarà encara alguna institució més. La col·laboració, i la confiança que es construeix entre institucions i empreses, serà fonamental per la recuperació econòmica dels propers anys.